Hopp til innhold

Nathan får bli - klassekameraten kan bli kastet ut når som helst

I går fikk Nathan beskjeden om at han får bli i Norge enn så lenge. Men en av klassekameratene hans kan fremdeles bli kastet ut når som helst.

Video Nathans klassekamerat kan bli kastet ut

I samme klasserom som Nathan sitter en gutt som når som helst kan bli sendt ut av landet.

I går bestemte Utlendingsnemnda å utsette utsendingen av seks år gamle Nathan, som bor i Ytre Arna i Bergen. Men ikke alle i samme situasjon er like heldige – og en av dem går faktisk i samme klasse som Nathan.

To identiske historier – én lever i uvisse

Abinezer Tadese (6) sin historie er identisk med klassekameratens. Begge er seks år, går i første klasse og har bodd hele sitt liv i Norge. Både Nathan og Abinezer har etiopiske foreldre, som har søkt om oppholdstillatelse i Norge.

Men mens Nathans familie har fått utsatt sitt vedtak om utkastelse og foreløpig får bli i Norge, kan Abinezer bli hentet av politiet når som helst. Med den nye utleveringsavtalen mellom Norge og Etiopia, som ble undertegnet i januar, kan familier fra Etiopia uten lovlig opphold bli tvangsreturnert.

– Det blir skremmende hvis vi skal bo et annet sted, sånn som i Etiopia, sa Abinezer selv da NRK besøkte klassen deres i dag.

Nathan og Abinezer

KOMPISER: Abinezer og Nathan har ikke lyst å flytte til Etiopia. – Da må vi finne nye venner, sier de.

Foto: Ingrid Hatlevoll / NRK

Læreren: – Veldig vanskelig situasjon

På Ytre Arna skole kunne klassen feire gårsdagens gladnyhet om Nathan. Men Torill Haara er kontaktlærer for begge de to elevene, og synes hele situasjonen er veldig vanskelig.

Mens et helt lokalsamfunn og representanter i alle politiske parti har engasjert seg i 6-åringens sak, har de færreste hørt om klassekameraten.

– En av dem får veldig mye oppmerksomhet, og så er det en vi ikke hører noen ting om. Det er litt vondt, og det gjør at alt er litt vanskeligere å snakke om i klassen. I dag skulle vi ønske vi kunne feire de begge to, men vi kan bare feire en av dem, sier hun.

Hun er glad for oppmerksomheten Nathan har fått, men skulle ønske begge guttene fikk samme støtte.

Pappa bekymret for fremtiden

– Det er vanskelig når vi har begge i samme klasse, mens folk bare vet om den ene. Det gjør meg litt trist når alle vet om Nathan, men ingen vet om Abinezer, sier Haara.

Abinezer og faren

LEVER I UVISSE: – Abinezer vet ingenting om Etiopia, sier Samson Tadese, faren til seksåringen.

Foto: Ingrid Hatlevoll / NRK

Abinezers far, Samson Tadese, er bekymret for fremtiden.

– Han vet ingenting om Etiopia. Han er født og oppvokst her, sier han.

Læreren syns det er tøft å forholde seg til skjebnen til de to elevene.

– Vi har to elever, der den ene får saken sin opp på nytt, mens den andre som er i akkurat samme situasjon, ikke får samme muligheten. Det gjør meg trist, sier Haara.

I går var det støtteerklæring for Nathan på Torgallmenningen i Bergen, der flere hundre møtte opp.

Torill Haara

– VANSKELIG: Kontaktlærer Torill Haara har begge guttene i klassen, og syns det er vanskelig. Hun beskriver begge guttene som sjarmtroll.

Foto: Ingrid Hatlevoll / NRK

Utlendingsnemnda: – Flott med engasjement

Det er Utlendingsnemnda som har bestemt at Nathan sin sak skal få en ny vurdering. De nekter for at det er det store presset fra politikere og media som var årsak til det, og sier de kun følger det politikerne har vedtatt.

– Vi registrerer selvfølgelig hva som skjer, og synes det er flott at det er et engasjement rundt disse sakene, sier Terje Skjeggestad, direktør i Utlendingsnemnda.

Terje Skjeggestad

- SKAL FØLGE REGLENE: Terje Skjeggestad i Utlendingsnemnda.

Foto: NRK

– Det kan samtidig være vanskelig for dem som skal avgjøre sakene, men det er de politisk vedtatte reglene som er førende for de avgjørelsene vi tar, og sånn må det være, sier han.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas) har engasjert seg i Nathans sak. De mener at menneskene som skal ta avgjørelser i slike saker også lar seg påvirke.

– Saksbehandlerne leser også aviser

– Saksbehandlerne og nemndlederne leser også aviser og ser på TV, og det kan jo tenkes at de også lar seg engasjere i enkeltsaker. Men avgjørelsene skal uansett tas på bakgrunn av de reglene politikerne våre har vedtatt, sier Jon Ole Martinsen, rådgiver i Noas.

Han sier følgende om hvorfor Nathan-saken er så spesiell, og hvorfor de ba om at vedtaket skulle kastes ut.

– Nathan er ett av 446 barn, som har bodd i Norge i mer enn tre år, og er såkalt lengeværende barn. Han har samtidig foreldre som vi i Noas mener står i fare for å bli utsatt for forfølgelse om de returneres.

Jan Ole Martinsen

– MÅ FÅ SAMME BEHANDLING: Jan Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere.

Foto: NRK

– Abinezer må få samme behandling

Noas oppsøker ikke selv saker, men baserer seg på at folk tar kontakt med dem for å få hjelp. De mener at også Abinezer og hans familie bør behandles slik som Nathans familie og at utkastelsesvedtaket legges på vent.

– Denne gutten, som er i samme situasjon som Nathan, bør også gis samme mulighet. Og det er nettopp derfor det nå er så viktig at politikere tar grep, og tør å avgjørelsen om at disse sakene stilles i bero. Barna bør ikke sendes ut før stortingsmeldingen om barn på flukt er ferdigstilt, sier Martinsen.

Tilbake i Nathan og Abinezer sin klasse har en av klassekameratene fått med seg hvorfor NRK er på besøk.

– Jeg tror det er fordi han skal bli kastet ut av landet. Det er ikke fint gjort av statsministeren, sier klassekameraten til Abinezer.

Abinezer og Nathan

FØLGER MED: Klassen har oppslagstavle med mange avissaker om Nathan. Abinezer har det ikke vært like mye oppmerksomhet rundt.

Foto: Ingrid Hatlevoll / NRK