Hopp til innhold

Legen lurte jenter over hele landet til å sende seg nakenbilder

Den 38 år gamle legen skal ha opprettet en rekke mobiltelefonnummer. Med dissse mobiltelefonene skal han ha lurt jenter over hele landet til å sende seg nakenbilder.

Pressekonferanse Ålesund

Pressekonferansen ble ledet av Unni Moen Vikebakk og Terje Rishaug fra politiet på Sunnmøre.

Foto: NRK

På en pressekonferanse i Ålesund i dag kom det fram at politiet startet å nøste i en sak om ID-tyveri i forbindelse med kjøp av mobiltelefoner. Denne etterforskningen satte politiet på sporet av saken der unge jenter ble lurt til å sende nakenbilder av seg. Legen skal også ha satt jentene under kraftig press.

Legen løslatt

Torsdag formiddag ble legen løslatt. Politiet ba om fire ukers varetekt. Det fikk de ikke, og har anket avgjørelsen i retten.

Politiet tror mannen som er pågrepet kan stå bak saker flere steder i landet. Gjennom SMS-er skal mannen ha utgitt seg for å være jente på alder med ofrene sine.

Disse politidistriktene har medvirket i saken:

Unni Moen Vikebakk

Politiadvokat Unni Moen Vikebakk.

Foto: Frode Berg / NRK
  • Hedmark politidistrikt
  • Gudbrandsdalen politidistrikt
  • Sunnmøre politidistrikt
  • Romerike politidistrikt

– Det begynte som tekstmeldinger og utveksling av bilder og filmer. Etter hvert har han lurt jentene til å sende bilder med seksuell aktivitet. Mannen har så tvunget jentene til å sende grovere bilder og videoer for å slippe at innholdet skulle spres på nettet. Vi har fått tilsendt et titalls saker fra andre politidistrikt, og saken etterforskes her i Ålesund, sa politiadvokat Unni Moen Vikebakk under politiets pressekonferanse.

Jentene kom i tvangssituasjon

Politiet begynte å jobbe med saken i september. Utgangspunktet var identitetstyveri i forbindelse med en mobiltelefon. Denne etterforskningen satte politiet på sporet av en sak med trusler og nakenbilder. Dermed kunne politiet nøste i flere saker.

Advokat Svein Tømmerdal

Advokat Svein Tømmerdal er legens forsvarer.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Jenter i alderen fra 11 til 16 år er blitt lurt til å bli sms-venninner med det de tror er andre unge jenter med akkurat samme interesser. De begynte å tekste og å sende bilder. Det utviklet seg til bibilder og filmer med seksuelt innhold. Etter hver ble de presset til å sende mer. De kom i en tvangssituasjon, sa Unni Moen VIkebakk under pressekonferansen.

Omfattende siktelse

Politiet har tatt ut en omfattende siktelse mot mannen. Denne siktelsen innbefatter blant annet at han skal ha forledet barn under 16 år til å vise uanstendig adferd. Siktelsen går også på besittelse og formidling av barnepornografi. Og politiet har sikta ham for tvang overfor jentene.

– Siktelsen kommer til å bli utvidet. Det kommer helt sikkert også flere fornærmede i denne saken, sa politiadvokat Unni Moen Vikebakk.

Politiet dypt uenige med retten

Sunnmøre tingrett satte i formiddag mannen fri fra varetekt. Politiet anket denne avgjørelsen.

– Vi er dypt uenig i rettens avgjørelse. Vi mener fortsatt at mannen kan påvirke vitner i saken, spesielt de unge jentene. Vi er uenige i at det ikke er fare for bevisforspillelse, sa Unni Vikebakk.

Fant våpen og medisiner

Under ransakelser hjemme hos tiltalte skal politiet ha funnet våpen og medisiner. Mannen skal også ha opprettet mobiltelefonabonnement under navnet til helt andre personer.

– Vi ser på dette som ID-tyverier. Vi ber om at folk som mener de kan være utsatt for dette kan benytte seg av Krips sin tipstelefon, sa Terje Rishaug i Sunnmøre politidistrikt.

Det foreligger et sted mellom 10 og 20 anmeldelser av forhold tilknyttet denne saken.

– Sakene knytter seg til forhold flere steder i landet, og det er litt vanskelig å ha full oversikt nå, sa Terje Rishaug. Sakene kan ligge tilbake til 2009, og noen av sakene har tidligere vært henlagt. Deler av saken pågår også i flere politidistrikt. Politiet har grunn til å tro at forholdene kan ha pågått i alle fall fra 2007.

– Jentene ble bedt om å sende flere og grovere bilder. De ble også bedt om å involvere venner. Mannen er ikke kjent av politiet fra før. Vi har ingen grunn til å tro at det er flere inne i bildet. Mannen har selv barn, ble det opplyst på pressekonferansen.

Mange av sakene har vært konsentrert om Østlandet. Men det er flere saker over hele landet, opplyste politiet.

Pågrepet på jobb

Mannen jobber som lege og ble pågrepet av politiet mandag da han var på jobb for Norsk Luftambulanse på Dombås.

– Den pågrepne er siktet for tvang, trusler og utpressing og brudd på forskjellige sedelighetsbestemmelser i straffeloven, opplyser politiadvokat Unni Moen Vikebakk i Sunnmøre politidistrikt.