Hopp til innhold

Bare fem til ti meters sikt i søkeområdet

Kun fem til ti meters sikt, ekstrem rasfare og kuling vanskeliggjør letingen etter det savnede norske Hercules-flyet. Helikoptere er satt på bakken og man nøler med å sende inn bakkemannskaper.

kebnekaise

ULENDT: Her, i det ulendte fjellterrenget i Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell, letes det etter det savnede norske Hercules-flyet.

Foto: Fjellfotografen.se

– Det er helt ekstreme værforhold å jobbe under. Vi har fem til ti meters sikt, ekstrem rasfare og sterk vind, sier fungerende politimester i Salten politidistrikt, Heidi Kløkstad, til NRK like før klokken 11.

Dermed er det lite det store apparatet som er parat til redningsarbeidet kan gjøre for å lete etter det savnede Hercules-flyet, som sist ble observert over Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

– Alle redningshelikoptere satt på bakken, og det er vanskelig å sende inn bakkemannskaper, sier Kløkstad.

Utvider søkeområdet

leting

Det svenske Heimvernets beltevogner gjør seg klare til å reise ut fra Nikkaluokta og opp mot Kebnekaise for å delta i letingen etter det savnede flyet.

Foto: Thorvald Bumann / Expressen

Det norske Orion-flyet som har deltatt i letingen er på vei tilbake til Andenes for å skifte mannskap og er ventet tilbake 12.30.

Det er også planlagt å sende inn et MC-130 som er et amerikansk Herculoesfartøy som har gode egenskaper for lavt flyging.

Utover at flyet mistet radarsignalene over Kibnekaise torsdag ettermiddag, har man få holdepunkter for hvor i det ulendte fjellterrenget flyet kan befinne seg.

– Vi kommer til å utvide søkeområdet. Så lenge det ikke er gjort funn, må vi holde alle muligheter åpne. Det er fremdeles mange steder som ikke er undersøkt, sier Kløkstad.

Foruten helikoptere, Orion-fly og militært personell både fra det norske og svenske forsvaret, er det mannskaper blant annet fra Røde Kors og redningshunder som står klare til å bidra. Det blir også vurdert å sende inn den alpine redningsgruppen, ifølge Kløkstad.

Sea King i Kiruna under søket i Kebnekaise

To svenske og et norsk redningshelikoptre var på vei inn i området etter funn av en varmestripe.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Flyet, som var en del av den store militærøvelsen «Cold Response», ble før det forsvant torsdag, observert i området i nærheten av Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise.

Video Joachim Reigstad

Reigstad rapporterer fra Kiruna

– Mistet høyde raskt

NRKs reporter i Kiruna, John Inge Johansen, forteller at det har kommet rapporter fra en sivil og en militær radar som hadde de siste registreringen av Hercules-flyet.

De indikerte at flyet var i ferd med å miste høyde da det kom inn over Kebnekaise-området. Flyet har trolig mistet høyde fort.

Den sivile og den militære radaren registrert forskjellige høyder på flyet like før det kom inn over fjellmassivet.

Den sivile radaren viste at flyet befant seg 2.194 meter over bakken, mens den militære viste 2.316 meter. De to radarmålingene ble gjort med kort tids mellomrom, skriver VG.

– Radarsporene på flyet slutter over Kebnekaise. Men jeg kan ikke gå inn på hvor raskt det har mistet høyde, sier redningsleder Birgitte Eckermarck ved svenske Sjo- och flygraddningscentralen til NRK.no.

En norsk snøscooterpatrulje kom ved 07.30-tiden frem til stedet hvor et norsk Orion-fly fikk markering på at det kunne ligge noe som var varmere enn terrenget rundt. Håpet om at det kunne stamme fra det savnede flyet svant fort.

– Ekstremt vanskelig aksjon

– Det har vært folk langs bakken i snøscootere, men de rapporterte tilbake at det ikke er gjort noe funn i området. Stedet ligger noe sør for det opprinnelige leteområdet, sier redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) til NRK.no

To norske F16 jagerfly vil utover dagen bistå i leteaksjonen. Deres fremste oppgave blir å holde kontroll på værsituasjonen og for deretter å melde ifra om mulige forbedringer som gjør det mulig å søke med helikopter

Video Dårlig vær hemmer leteaksjonen etter Hercules-flyet

Dårlig vær hemmer leteaksjonen etter Hercules-flyet

Har du tips om denne saken? Kontakt NRK her eller ring oss på 23 03 77 77

Redningsmannskapet har vært inne i det ene delen av området hvor man antar at flyet ligger, men har ikke gjort noe funn. Letingen konsentreres fredag om et område på 5 ganger 2 kilometer rundt 2.111 høye Kebnekaise, inkludert fjellets nord- og sørtopp.

Det er ingenting som tyder på at værforholdene vil lette letearbeidet utover dagen. Svenske redningsmannskaper har allerede karakterisert området flyet er savnet i som det verste i hele Sverige, med svært ulendt terreng og stor skredfare for dem som beveger seg inn i området.

– Det er meldt snøbyger og vind hele dagen, så det er ingen forbedring i sikte, sier Eckermarck.

Bakkemannskaper fra den svenske redningstjenesten og militære fra Sverige og Norge er i tillegg ute på leting i andre deler av fjellområdet rundt Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Til sammen har rundt 40 mann deltatt letingen natt til fredag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.