Papaya blir også kalt mirakel-frukten på grunn av sin brukervennlighet. Den er blant annet en god, sunn medisin mot makk, uren hud, og inneholder store mengder C-vitamin.
Av
Dag Folkestad
Se bilder av eksotiske frukter
Papayaen kommer fra Mellom-Amerika, og er medlem av fikenfamilien. Den blir mye brukt i medisinske formål, i tillegg til industrien.
- For å kjenne om en papaya er moden, bruk klemmeteknikken. Ta den mellom håndflatene og klem forsiktig. Gir den litt etter, så er den moden, sier markedsnasvarlig i Bama Storkjøkken Bergen, Tor Morten Sivertsen.
Sunn frukt
Inni er det mange frø. Når du deler frukten i to, skal fargen inni være laksefarget. Skrap ut steinene og ta av skallet. Skallet bør helst ikke spises.
- Den er rik på A-, B- og C-vitamin og Kalium. Den inneholder faktisk dobbelt så mye C-vitaminer som en appelsin, forteller Sivertsen.
Mot makk
Papaya er bra for fordøyelsen, eksem og uren hud. Småbarn som leker i sandkasser hvor det gjerne går katter, kan få makk i magen. Papaya er en av de beste narturlige ormekurene.
- Den ble brukt i gamledager som prevensjonsmiddel. Og for å være litt alvorlig, så bør gravide være forsiktige med å spise den, sier Sivertsen.
God i mat
Papaya er god i fruktsalater, kan spises naturell, eller brukes i stedet for melon med skinke som forrett. Press litt lime eller sitron over, det fremhever smaken.
Oppbevares i romtemperatur, siden den tåler kulde tåler.
Kokke tips: Om du vil mørne kjøttet, så kan du finhakke eller lage mos av papaya, smør over kjøttet, og legg det i kjøleskapet noen dager. Det fremskynder mørningsprosessen.