skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Rypebryst

Rypebryst er et vilt alternativ til den tradisjonelle julematen. Foto: Egil Torheim/ NRK.
Rypebryst er et vilt alternativ til den tradisjonelle julematen. Foto: Egil Torheim/ NRK.
Selv om pinnekjøtt, svineribbe, juletorsk og lutefisk blir regnet som de egentlige julemidagene, er det mange som foretrekker vilt på selve julekvelden.

Publisert 23.12.2005 13:12. Oppdatert 23.12.2005 16:58.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Egil Torheim og Ingvil Teige Stiegler

Har du ikke greid å skaffe pinnekjøtt eller kanskje du er lei av ribbe? Rypebryst et godt og velsmakende alternativ.

Saus på skroget

Mange rypejegre sverger til nettopp denne retten på julaften. Den er enkel og rask å tilberede. Skal du lage sausen av hele ryper der du bruker selve skroget fra fuglen, er det viktig at du ikke varmebehandler for lenge. 20 minutter er nok, ellers blir smaken beisk.

Slik gjør du

Begynn med saus og garnityr. Du kan godt bruke en pose viltsaus, men tilsett litt ekstra smaker som timian, fløte, rømme, geitost, creme fraiche og litt ripsgele.

Ristet sopp er nydelig til, særlig kantarell.

Rosenkål og bacon

Rosenkål smaker godt. Disse smørdampes sammen med litt finskåret bacon og finhakket løk. Det gir en nydelig smak når du blander rosenkål med lettrøkt bacon. På Vestlandet er det også enkelte som har tradisjon med å bruke svarte russiske erter til rypemiddager. Disse kan i enkelte delikatessebutikker, men er mildt sagt dyre.

Svak varme

Så var det selve rypebrystene. Beregn 3 stykker per person. Dette kan virke lite, men rypebryst er veldig smakfullt og den som spiser mer må være mer enn sulten.

Bruk svak varme på stekepannen og mye smør. Ha litt pepper og salt på brystet, dessuten litt timian og noen knuste einebær. Stek med skinnsiden ned. Rypebrystene trenger bare noen minutters steking, og så er de klare til servering.

Mandelpoteter er et godt potetvalg til denne retten.

Du blir garantert mett og husk: her der det lite fett!

God jul og lykke til!

LENKER
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KJØTTRETTER

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no