skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ingen brannfolk om natta

Brannvesenet i Sør-Varanger er blant dem som må unngjelde for elendig kommuneøkonomi.

Publisert 19.12.2003 07:58.
Av Christian Kråkenes

I gårsdagens kommunestyre ble det vedtatt at man ikke lenger skal ha brannfolk på stasjonen om natta.

Meningen er at brannfolkene skal sitte hjemme, med personsøkeren på. Går alarmen må brannfolka komme seg ned til stasjonen raskest mulig, og være ved brannstedet innen ti minutter.

Vedtaket i gårsdagens kuttmøte med kommunestyret, opprører tillitsvalgt for de ansatte ved brannvesenet i Sør-Varanger, Henrik Haldorsen.

Kamel

Nedskjæringen i brannbudsjettet har vært en solid kamel å sluke for kommunestyret i Sør-Varanger. Også i ordfører Tone Hatle sitt eget parti, Høyre, skal det etter det NRK erfarer ha vært stor intern uenighet om kuttene, som skal bringe inn halvannen million årlig. Men det var en samlet partigruppe som stemte for administrasjonens innstilling.

Arbeiderpartiet var eneste parti som tok full avstand fra kuttvedtaket. Gruppeleder Linda Randal mener konsekvensen er dårligere trygghet og sikkerhet for folk i kommunen.

Og sykehuset på Kirkenes vil på nyåret utrede hvilke konsekvenser det vil få for drifta at bemanninga ved brannstasjonen blir redusert. Sykehuset kan bli pålagt å installere sprinkleranlegg.

Reddet skolene

Forslaget om å legge ned fire grendeskoler har opprørt befolkningen i Sør-Varanger. Ordfører Tone Hatle og resten av politikerne i Sør-Varanger kommune hadde for lengst signalisert at skolene ville overleve – i denne runden. Men mange var likevel møtt fram for å demonstrere mot kuttene.

Ellers sto kuttene i kø. Budsjettet ble redusert med 21 millioner kroner, og fra neste år blir det meste av kommunale tilbud dyrere i Sør-Varanger. Mange tilhørere var forundret over at kommunen må gå så drastisk til verks.

Teateret halvert

Samovarongan viste kommunestyret hva de er gode for, uten at det hjalp noe særlig: Samovarteateret fikk halvert det årlige driftstilskuddet.

Bente Andreassen er leder i Samovarteateret. Hun mener politikerne ikke forstår at det kreves profesjonell drahjelp for å holde frivillig arbeid i gang.

Til å leve med

Ordfører Tone Hatle sier budsjettet som nå er vedtatt er til å leve med. Hun mener kuttene er fordelt slik at alle må ta sitt, mens ingen må ta urimelig mye.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no