skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Banktap etter fiskerikrise

Sparebank 1 Nord-Norge økte overskuddet sitt i fjor med 73 prosent, men måtte tåle større tapsavsetninger på grunn av vanskene i fiskerisektoren.

Publisert 04.02.2004 11:52. Oppdatert 04.02.2004 11:52.
Onsdag presenterte banken et foreløpig regnskap som viser et overskudd på 273 millioner kroner før skatt. Dette er en økning på 115 millioner kroner fra 2002.
- Vi har aldri tjent så mye penger på bankdriften som i fjor. Heldigvis kom det i et år da vi har hatt større tap enn på mange år, sier administrerende direktør Hans Olav Karde i Sparebank 1 Nord-Norge.

Fiskeri-tap

Banken har hatt en betydelig vekst innen spareområdet og økte innskuddene med 1,5 milliarder kroner i fjor. Markedsandelene i de største byene i Nord-Norge har også styrket seg, ifølge Karde. Sparebank 1 Nord-Norge øker tapsavsetningene med 73 millioner fra fjorårsregnskapet til 318 millioner. Åtte av ti kroner i
tapsavsetningene kommer innen fiskeri- og oppdrett. Banken har satt av 222 millioner kroner i tapsavsetninger innen marin sektor neste år.

Mindre tap

- Vi regner med å se vesentlig mindre reelle tap i 2004 enn i 2003. Men vi tror det vil komme en god del dårlige halvårsresultater, sier Karde.
Han står fast ved tidligere uttalelser om at banken ikke ønsker nye kunder innen fiskeri- og havbruk. Sparebanken har nok med å betjene de fiskerikundene den har i dag.

Ikke helsvart

Karde peker på at det nordnorske fiskeribildet ikke er helsvart. - Du finner fiskeribedrifter som har klart seg bra, sier han og
eksemplifiserer med Nordgaard-konsernet og Norway Seafoods.
De som klarer seg, skiller seg fra de andre ved å ha fokus på marked og kunder. Norway Seafoods har fått fritak for de fleste regler som gjelder i næringa. Da har enten de vært flinke til å omgå reglene, eller vi kan stille spørsmål om det er noe galt med regelverket sier Karde.
Han viser til at fiskerinæringa ikke betyr all verdens for
sysselsettingen i Nord-Norge. Av 217.000 sysselsatte i
landsdelen, er 7.500 ansatt i det han kaller marin sektor.

(NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no