skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Terskelen for å varsle må bli lavere

Ordfører i Alta Geir Ove Bakken er rystet over at en fire år gammel gutt kan ha blitt stengt inne store deler av sitt liv. – Terskelen for å varsle i slike saker må bli lavere, sier Bakken.

Publisert 07.10.2004 11:39. Oppdatert 07.10.2004 17:16.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Silja Arvola

Det var en oppbragt Alta-ordfører som i Nordaførr kommenterte saken.

– Dette er en forferdelig trist sak. Dersom det viser seg at barnet har vært holdt inne så lenge, så er det forferdelig. Det ryster meg i det innerste. Samtidig er jeg svært takknemlig for at naboene varslet politiet, sier Bakken.

Terskelen må bli lavere

Bakken sier at i slike saker er det innbyggerne i alta som er det beste nettverket for å avsløre slike forhold.

– Jeg tror at vi generelt er for redd for å gripe inn. Vi må ikke gfå rundt og tro at alt er såre vell hos naboen eller i nærområdet. Ring og varsl dersom det er noe man reagerer på. Terskelen til å ringe inn bekymringsmeldinger må bli lavere. Og dersom man har ringt og ikke nådd fram, så ring meg, personlig, sier en tydelig opprørt ordfører.

Unnvikende på kritikk

Han var derimot unnvikende på spørsmål om kommunen hadde gjort nok for å fange opp denne saken på et tidligere tidpunkt.

– I slike saker er det innbyggerne i Alta som er det beste offentlige nettverket til å fange opp slike saker. Men dersom det viser seg at kommunen burde ha tatt signaler før, så er det noe vi må gå grundig igjennom som politikere.

Bør vurdere å straffeforfølge

Ordføreren er svært opptatt av at man på gripe inn på et tidlig tidspunkt.

– Dersom det viser seg at for eksempel ressurspersoner har visst om slike saker lenge uten å gripe inn, så må det vurderes å straffeforfølge dem. Noen i Alta må ha visst om dette i lang tid. Terskelen for å melde fra til politi, barnevern eller kommunens politikere, må bli lavere, ser Bakken til NTB.

Orientering

Han vil ta opp denne saken på formannskapets møte mandag. Her vil jeg ha en redegjørelse fra sosialetaten og barnevernet på om de har kjent til denne saken. Hvis det tidligere er kommet bekymringsmeldinger som man ikke har hatt kapasitet til å følge opp, forventer jeg som kommunens ordfører å bli orientert om dette, sier Geir Ove Bakken.

Sosialsjef i Alta, Tove Dahle, vil ikke opplyse om det tidligere er kommet bekymringsmeldinger i denne saken.
Jeg vil ikke uttale meg om denne konkrete saken. Den er
underlagt taushetsplikt, sier sosialsjefen til NTB.

Presset barnevern

Hun opplyser at barnevernstjenesten i Alta generelt har vært preget av mange saker og stort arbeidspress. På grunn av dette fikk barnevernet tilført en ekstra stilling i januar i fjor.

– Vi ser at det stadig er tyngre problemstillinger barnevernstjenesten må håndtere, og at det likevel ikke blir nok ressurser. Men det er selvsagt slik at vi prioriterer de tyngste sakene, sier Tove Dahle til NTB.

Ikke taushet

Ordføreren sier at han forventer å bli grundig orientert, og at barnevernet ikke holder fram taushetsplikt overfor kommunens politikere.

– Barnevernstjenesten er ikke tjent med å være så lukket som vi har sett i en del andre saker. Det er viktig at vi møter slike rystende saker med åpenhet, og at vi som beslutningstakere kommer bak huden på det som skjer, sier Bakken.

Grov omsorgssvikt

Guttens mor har takket ja til tilbudet om krisehjelp etter at hun ble brakt til et krisesenter. Politiet konstaterer at det er snakk om grov omsorgssvikt, og vil etterforske saken. De vil etter hvert avhøre moren som skal være psykisk syk, og avklare om hun er strafferettslig tilregnelig.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no