skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Tilliten til Vadsø er knekt

SLITSOM PROSESS: Ordfører Hauk Johnsen i Vadsø mener at rådmannssaka har skadet kommunen. 
Foto: Silja Arvola, NRK
SLITSOM PROSESS: Ordfører Hauk Johnsen i Vadsø mener at rådmannssaka har skadet kommunen. Foto: Silja Arvola, NRK
-Tilliten til Vadsø kommune har fått en alvorlig knekk som følge av rådmannsaken, sier ordfører Hauk Johnsen. Halvannen måned etter politiaksjonen er det fortsatt ingen avklaring.

Publisert 04.02.2006 17:00. Oppdatert 04.02.2006 17:11.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Eirik Palm, Martin Mortensen, Kim Nystøl og Bård Wormdal

- Kommunen må jobbe knallhardt for å gjenvinne tilliten. Her er bare tapere i denne saken, konstaterer ordfører Hauk Johnsen (AP).

- Det har gått utover flere konkrete prosjekter, blant annet Europa-satsninga. Vi har ikke kunne ansette prosjekt-leder. Dersom påtalemyndighetene hadde sagt at dette kunne tatt flere måneder, så kunne vi tatt våre forholdsregler, sier Hauk Johnsen.

Ordføreren i Vadsø mener dette er en sak som gnager, og som fører til at verken politikere eller administrasjon er hundre prosent på hugget. Det burde kommunen være fordi det skjer så store endringer i fylket.

Mentalt press

- Siktelsen mot rådmann Svein Tore Dørmænen er en stor påkjenning for administrasjonen, sier fungerende rådmann Marita Jakola Skansen. - Vi får gjort alle oppgavene vi skal, men på grunn av at vi er en mindre enn normalt blir det mer å gjøre for de som er igjen, men det handler for oss, er hele situasjonen som er så uavklart at det blir tungt å jobbe, at vi mentalt er presset.

- Det er klart, livet går sin gang, man er jo ikke så avhengig av enkeltpersoner, sier Marita Jakola Skansen.


Avviser kritikk

Politiadvokat i Øst-Finnmark politidistrikt, Magne Nyborg, avviser at etterforskningen av rådmannen har tatt spesielt lang tid. - Det er bare ni uker siden vi hadde ransakning av rådmannens kontor og hus. Etter det har vi hatt mange etterforskningsskritt. Dette er økosaker, og det er veldig ofte kompliserte etterforskningssaker. Og en gjennomsnittlig etterforskning overstiger denne saken her, sier Nyborg.
Nyborg forteller at distriktet er kjappe i forhold til andre politidistrikt.

- Vi bruker i gjennomsnitt 115 dager på vanlige saker, og i slike økosaker tar det stort sett litt lengre tid. Men det er likevel hurtigere enn hos andre politidistrikt i landet.

Avklaring neste uke

Magne Nyborg vil ikke kommentere utspillet til ordfører Hauk Johnsen, som mener den trege etterforskningen lammer Vadsø kommune. Men han kan bekrefte at det nærmer seg en tiltalebeslutning.

- Ja, vi forventer at det i løpet av neste uke skal komme en påtaleavgjørelse i denne uken.

- Du sier dere venter på dokumenter, betyr det at saken ikke blir henlagt?

- Det får du vite neste uke, avslutter Nyborg.

Rådmann Svein Tore Dørmenen vil ikke kommentere saken.

Lang prosess

I mai 2005 la kontrollutvalget i Vadsø kommune fram en rapport hvor de kritiserte rådmannen for en rekke økonomiske transaksjoner. Rapporten dokumenterte at Dørmænen en rekke ganger skrev ut anvisninger på reiseforskudd til seg selv, uten å dokumentere at det var en reell reise. Det var også manglende skatteinnbetalinger i forbindelse med fri husleie og boligkjøp, og utestående beløp etter at rådmannen kjøpte et hus av kommunen. Kontrollutvalget mente at forhgoldene var så alvorlig og anbefalte at rådmannen ble politianmeldt og avskjediget.

Vadsø kommune engasjerte egen advokat som kom til motsatt konklusjon enn det kontrollutvalget slo fast. Bystyret behandlet saken og gav full tilit til rådmannen.

Saken hadde stor mediainteresse, og i september 2005 valgte skatteetaten i samarbeid med lokale ligningmyndigheter å se nærmere på saken. I november aksjonerte økokrim mot rådmannen og beslagla en rekke dokumenter fra rådmannens kontor og bolig. Rådmannen ble siktet for grovt underslag og økonomisk utroskap og bystyret valgte å gi permisjon med lønn til rådmannen så lenge etterforskninga pågikk.

Politiets etterforskning har tatt lengre tid enn forespeilet, og det er ennå ikke tatt ut noen tiltale.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no