skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

– Feigt å droppe turist-jakt

Reiselivet ville ha seljakt for turistene – og fikk det. Men dårlig PR i utlandet skremmer næringa fra å markedsføre jakta.

Publisert 13.10.2004 16:41.
Av Knut-Sverre Horn og Susanne Hætta

Seljakta ble aktuell da myndighetene ville ha ned bestanden av kystsel – fordi den spiser for mye av torsken. I forkant var Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) positive og ville «ta sitt næringspolitiske ansvar».

Skremmer han utlendinger fra å besøke oss? Slett ikke, mener Høge Nord-alliansen.
Men nå har pipa fått en annen lyd: De siste ukene har RBL kritisert fiskeriministeren og bedt ham stoppe skandaleoppslagene i utenlandske medier av typen «Seldrap for 165 euro».

Storm i Tyskland

Finnmark Reiseliv er blant aktørene som nå slår fast at de slett ikke vil markedsføre seljakt overfor turistene. Leder Jens Harald Jensen mener et produkt som omfatter seljakt er for kontroversielt, og vil slå tilbake på turistbransjen i hele Norge.

- Det er kommet en storm av negative tilbakemeldinger fra vårt viktigste utenlandsmarked i Tyskland. Kostandene ved å få en massiv opinion mot oss overgår langt de inntektene vi ville få på jegere som ønsker å skyte sel, sier Jensen.

Kaffelatte-kultur

Daglig leder i Høge Nord-alliansen, Rune Frøvik, mener reiselivsnæringa er feige når de ikke vil markedsføre seljakt:

– Hvis de velger å markedsføre kaffelatte-kulturen i Finnmark, så dem om det. Men det blir litt merkelig, for det var turistnæringa som var pådriver for lovendringen om at også utlendinger skulle ha anledning til å jakte sel, sier Frøvik.

- Vi må ikke få hetta totalt på grunn av noen tabloide oppslag i utlandet. Tilsvarende aksjoner har vi sett før mot både hvalfangst og selfangst. Det har ikke hatt noen betydning. Turistene har fortsatt å strømme til Norge. Antakeligvis vil den oppmerksomheten Norge får nå, slå ut i økt antall turister til Norge - og økt verdiskapning, mener Frøvik.

«Blodtørstig»

Jensen er uenig, og fastslår at RBL tok feil.

– Markedet sier de ikke vil ha det. Da må vi innrette oss etter det. Blir vi kjent som seljaktnasjonen der «blodtørstige» tursiter kan forlyste seg med å drepe sel, vil turistnæringa tape penger fra Oslo til Kirkenes.

Frøvik kontrer:

– Nå har vi hørt i 20 år at selfangst og hvalfangst går ut over verdiskapninga i Norge. Det er feil. Om ett år eller to, når vi får fasiten, ser vi at heller ikke dette har noen betydning.

- Og hvor skal en sette grensen? Det er folk som vil vi skal slutte med selfangst, og andre som misliker at vi spiser reinsdyr. Finnmark Reiseliv kan ikke fornekte hvem vi er – eller hvor vi er, sier Frøvik.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no