skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Kjølaas vigslet

Per Oskar Kjølaas ble søndag vigslet til ny biskop i Nord-Hålogaland. Kong Harald og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland var blant gjestene under vigslingen i Tromsø.

Publisert 10.03.2002 17:00. Oppdatert 11.03.2002 09:20.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Den tidligere prosten i Indre Finnmark prosti og sogneprest i Karasjok, avløser Ola Steinholt.

Han er finnmarking, og det er dermed en av distriktets egne som får Kirkens høyeste embete i nord. Han er født i Kirkenes og har virket i Nord-Norge siden han i 1975 avsluttet studiene ved Menighetsfakultetet.

- Jeg er preget av at jeg har min utdanning derfra. Jeg er ingen fraksjonsprest, men ønsker å være åpen for alle, sier Kjølaas som også understreker hvor viktig det er for ham å være samenes biskop. Kjølaas har samisk grunnfag og påtar seg ulike oversetteroppdrag, og skriver også selv. Han har blant annet skrevet en bok om samisk bibeloversettelse.


Enighet

Ola Steinholt trer tilbake for aldersgrensen. Steinholt har vært en av de mest markante skikkelsene i Kirken, og huskes blant annet for sin liberale holdning til homofili. Han huskes også for at han måtte takle situasjonen da opprørspresten Børre Knudsen lot seg vigsle til biskop.

Om Steinholt var kontroversiell, var det i følge avisen Nordlys stor enighet om etterfølgeren Kjølaas. Åtte av 11 biskoper ønsket ham i embetet. Kirkerådet ville ha ham, og ved den rådgivende avstemningen blant prester og menighetsråd i fjor sommer fikk også Per Oskar Kjølaas flest stemmer.

Nord-Hålogaland bispedømme omfatter Troms og Finnmark fylker, og Spitsbergen. Det er landets største i geografisk utstrekning, men med sine 205.000 statskirkemedlemmer det minste i antall innbyggere.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no