skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Les biskop Bondeviks tale

Kjære medarbeider

Kristi evangelium – budskapet om Kristus

Når du nå står ved inngangen til gjerningen som biskop, vil jeg hilse deg med et ord fra apostelen Paulus. Han skriver om en annen kirkeleder (Timoteus) at han er "vår bror og medarbeider i tjenesten for Kristi evangelium" (1. Tess 3,2).

Publisert 10.03.2002 19:49. Oppdatert 11.03.2002 08:45.
Du skal også stå i tjenesten for evangeliet. Blant de mange oppgaver som blir pålagt deg, er dette det aller viktigste. Det er bare noen sider ved det jeg kan trekke fram i dag:

- Det er en tjeneste for Kristi evangelium. Det stammer altså fra ham – ikke fra oss. Mange taler i dag med respekt om mesteren fra Nasaret. Det må vi glede oss over. Men det er en fristelse nettopp her: Vi kan lett tegne et bilde av den store mester som ikke er hentet fra de bibelske tekstene, men som er et speilbilde av våre egne ideer, ønsker eller behov. Mange vil ta ham til inntekt for seg uten å spørre om dette stemmer med det han virkelig stod for. Han selv klagde en gang over at folk viste ham respekt uten å bry seg om hva han sa (Luk 6,46). Derfor vil du stadig utfordres til å gå til kilden, til Jesus Kristus og det evangelium han gav oss.

- Det er hans evangelium. Det betyr at det handler om ham først og fremst. Noe av det mest utfordrende ved hans budskap var at han knyttet vår evige skjebne til troen på ham. I vigslingsritualet står det at du skal "rekke Herrens menighet Ordets brød". Hele Bibelens budskap skal forkynnes i sin bredde og rikdom. Det er næringsrik kost! Men sentrum i mangfoldet er han som vågde å si: "Jeg er livets brød". Kristi evangelium er evangeliet om Kristus, kristentro er Kristus-tro. Dersom hans person, budskap og gjerning blir fortiet, dreier det seg i virkeligheten om en annen religion.

Jeg vil ikke med dette si at vi ikke skal lete etter en felles plattform med folk av annen tro. De samfunnsmessige og etiske utfordringer vi møter i dag, krever at vi står sammen mot nedbrytende krefter. Vi har mye til felles med andre, og det må vi våge å vedkjenne oss. Men det er også noe som gjør kristentroen unik: Det er Kristi evangelium, budskapet om Kristus. Tjen dette budskap utrettelig og frimodig!

- Det er det som forener oss som kristne. Din første embetshandling som biskop vil være å lede menigheten i den nikenske trosbekjennelse fra den eldste kristne tid. Den uttrykker vår felles tro på den treenige Gud og på Jesus Kristus, Gud og menneske. Dette er den mest utbredte trosbekjennelse i vår verden. Den binder sammen troende som ellers kan være rykende uenige om mangt og mye. Vi står sammen om bekjennelsen til Kristus.

I vigslingsritualet sies det at du skal "fremme og bevare enheten i Guds kirke". I mange kirker verden over er en opptatt av at biskopen ikke skal være solospiller, men opptre i samhørighet med den kirke vi tjener. Bispestolen er ikke din eiendom. Den tilhører Guds kirke.

Du skal nok bevare dine særtrekk, og du bærer et personlig ansvar som ingen kan ta fra deg, men du må samtidig strekke deg langt for å skape enhet. Dette skjer ikke ved kirkerettslig eller kirkepolitisk ensretting, men ved samling om Kristi evangelium. Du vil tjene i et bispedømme med kulturelt, etnisk og språklig mangfold. I de siste tiår har vi dessuten fått en langt større rikdom i kirkemusikk, samværsformer og fromhetsuttrykk i vår kirke. Dette kan være et problem og skape usikkerhet hos noen, men det er en berikelse dersom vi står sammen om det sentrale evangeliets budskap. Gled deg over mangfoldet,men utøv samtidig enhetens embete. Det gjør du best ved å tjene Kristi evangelium, budskapet om ham som døde og oppstod for oss.

- Dersom du gjør det, vil Gud ved sin Ånd skape nytt liv. I Galaterbrevet skriver Paulus at fornyelsen ikke skjer ved kirkelige eller moralske skippertak, men ved at Kristus blir malt som korsfestet for våre øyne (Gal 3, 1-2). Mal gjerne med andre farger enn vi er vant til. Finn nye måter å formidle budskapet på. Vær dristig i forkynnelsen av nåden! Det er den du, jeg og alle lever av. Tal slik at det når fram til dem som er motløse, føler seg utestengt eller nedvurdert, de mange som føler at de ikke strekker til. Tjen dem med Kristi evangelium!

- Det er dette som er innersiden av tilsynsgjerningen. Du skal nok også påpeke feil og svakheter, og en gang iblant må du opptre med den myndighet som hører til ditt embete. Men glem ikke at ordet "tilsyn" i Bibelen har en langt mer positiv klang enn folk flest tenker over. Det innebærer å se mennesker, bry seg om dem, oppmuntre, trøste og hjelpe. Det er og blir det viktigste.

Utøv derfor tilsyn med dine medarbeidere. Noen av dem er slitne, andre kan være ensomme, ikke få føler at de mislykkes, og en og annen er fortvilt over den kirkelige situasjon. Vær tilsynsmann for dem! Da Paulus sendte Timoteus som tilsynsmann, var det nettopp for å "styrke … i troen og oppmuntre". Det er også din oppgave. Dine medarbeidere trenger mer enn de fleste å høre Kristi evangelium. Som biskop skal du tjene dem med det. La dem få høre at også tjenesten står under nådens fortegn! Den stiller ingen krav, men reiser oss opp til ny frimodighet.

Måtte Gud la deg få oppleve det også for din del! Jeg ønsker deg hans signing over din tjeneste.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no