skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Mister barna

23 år gamle Svanhild Kristine Jensen fra Burfjord blir fratatt begge barna. Årsaken er at barnevernet mener hun er psykisk utviklingshemmet. Kvinnas advokat, hennes arbeidsgiver, venner og familie er sjokkerte. Kommunelege Kjell Nysveen er også helt uenig i diagnosen.

Publisert 25.09.2002 10:20. Oppdatert 25.09.2002 18:32.

IQ-test

Da Svanhild Kristine Jensen fikk sitt første barn for to og et halvt år siden ble barnevernet og sosialkontoret koblet inn. Grunnen til det var at hun var i et turbulent samboerskap. I januar i år ble hun innkalt til en psykolog for å ta en IQ-test. Da var Jensen gravid med sitt andre barn og totalt uforberedt på det som skulle skje. Hun skåret lavt på testen.
Psykolog Jim Åge Nøttestad som er ekspert på IQ-tester kan ikke uttale seg spesielt om denne saken. Men på et generelt grunnlag sier Nøttestad at tester av typen som er benyttet på kvinna, ikke kan måle om en person kan ta seg av sine barn eller ikke.

Fylkesnemnda

Fylkesnemnda i Troms bestemte derfor at Jensen ikke kunne ta seg av sine barn. I et fosterhjemsvedtak heter det at hun ikke kan tilføre barna sine noe mentalt. Fylkesnemnda mener hun i framtida ikke kan hjelpe dem med lekser eller bidra til deres mentale utvikling.

Kommunelegen protesterer

Kommunelege Kjell Nysveen, som også er Jensens fastlege, stiller seg helt uforstående til diagnosen. Han, i likhet med venner, familie og Jensens tidligere arbeidsgiver, stiller seg helt uforstående til at hun skal være psykisk utviklingshemmet.

Bygda slår ring om familien

Om seks uker skal Tingretten ta stilling til om Svanhild Kristine Jensen får beholde sine to døtre. Nå aksjonerer bygda mot barnevernet. 80 personer som kjenner familien har skrevet under på en protest mot vedtaket.

Uforstående

Til NRK Troms stiller Svanhild Jensen seg helt uforstående til den diagnosen og behandling hun har fått. - Den såkalte IQ-testen kom helt uforberedt på meg. Jeg var i en svært stresset situasjon da prøven ble avlagt, noe som sikkert også påvirket resultatet, sier hun. Hun mener selv det ikke finnes eksempler på omsorgssvikt fra hennes side. -Det viktigste for barna er jo at de får kjærlighet, og den får de jo hos meg, sier tobarns-moren.

Nå i kveld fremfører kvinnas advokat sterk kritikk til psykologens rapport, som var grunnlag for vedtaket i fylkesnemda. Advokat Harald Høgseth mener rapporten er feilaktig og at det er lagt alt for stor vekt på en enkeltpersons uttalelser.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no