skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Forsvaret brøt egne regler

Forsvarets brøt sine egne sikkerhetsbestemmelser da en vernepliktig soldat drukna under en øvelse Balsfjord i Troms den 2. juni i år. I tillegg får ledelsen kritikk for dårlig planlegging av øvelsen.

Av Lars Sigurd Eide. Publisert 27.06.2003 13:07. Oppdatert 30.06.2003 08:08.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I dag offentliggjorde Forsvaret den interne granskningsrapporten etter drukningsulykka der den 21 år gamle Stian Engebretsen omkom under øvelse ved Blåtind skytefelt i Troms, 2. juni i år.

Fulgte ikke egne regler

Den militære ledelsen får skarp kritikk for ikke å ha fulgt egne sikkerhetsbestemmelser, og øvelsen var heller ikke planlagt på forsvarlig måte. Generalmajor Kjell Grandhagen, som er sjef for 6. divisjon, sier det er åpenbart at sikkerhetstiltakene for dem som deltok i øvelsen ikke var gode nok da ulykken skjedde - og ikke av den standard Forsvaret må kreve. Han vil nå innskjerpe sikkerheten.

Foto: Bent Egil Roalkvam, 6 Divisjon

Rapporten avdekker en intern skandale

Påtroppende landstillitsvalgt for de vernepliktige, Stian Jensen nøler ikke med å kalle det som kommer frem i rapporten, en skandale. Jensen mener ledelsen i 6. divisjon har opptrådt svært ansvarsløst ved at ungt befal uten nok trening og erfaring har fått ansvaret for krevende øvelser.
Det at rapporten har avdekket hele 9 brudd på sikkerhetsbestemmelsene gjør saken ytterligere alvorlig, sier Jensen til NRK Troms.

Flere alvorlige brudd

Rapporten peker på flere brudd på sikkerhetsbestemmelsene, blant annet at overordnet befal ikke hadde gitt øvingsbefalet informasjon om sikkerhetsreglene. Det var heller ikke undersøkt om de som ledet øvelsen hadde nok erfaring til å lede en slik operasjon, og at denne kunnskapsmangelen først ble avdekket etter ulykken.

Blant de ting som også trekkes frem er mangel på riktig utstyr, blant annet livline og trenet redningspersonell i bergingsbåt.

Dårlig økonomi også en årsak

Kompaniet har vært gjenstand for lave prioriteringer gjennom utdanningsåret. Dette har gitt seg utslag i stort arbeidspress og mange oppgaver på unge befalingsmenn. Dette har ført til mangelfull planlegging, ledelse, rekognosering og forberedelse forut for øvelsen. En medvirkende årsak er også lite yrkesbefal i kompaniet under forberedelser og gjennomføring av øvelsen.

Etterforsker mulige straffbare forhold

Politiet og Krigsadvokaten for Nord-Norge foretar nå to separate undersøkelser for å finne ut om noen kan klandres for ulykken. Generalmajor Kjell Grandhagen sier at han derfor foreløpig avventer eventuelle disiplinære reaksjoner mot Forsvarets personell til undersøkelsene er gjennomført.


LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no