skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Studentene takker redningsmannskapene

De to norske og to svenske studentene takker redningsmannskapene for at de ble funnet og fraktet tilbake til Longyearbyen.

Publisert 15.04.2004 11:50. Oppdatert 15.04.2004 11:55.
De fire studentene som var savnet på Svalbard er: Vegard Haukeland fra Oslo, Anders Bennitz fra Luleå i Sverige, David Andersson fra Venersborg i Sverige og Kristian Holm fra Oslo. De tre førstnevnte er studenter ved Universitetssenteret på Svalbard, mens Holm studerer ved Universitetet i Oslo. Studentene vil foreløpig ikke gi intervjuer. De har i stedet sendt ut følgende pressemelding:

De fire studentene dro ut på scootertur på tre scootere fra Longyearbyen mot Newtontoppen mandag 12.04.04. kl 11:30. De var utrustet for langtur med telt, soveposer, primus, mat og nødutrustning som skytevåpen, GPS og nødpeilesender.

Været ved avmarsj fra Longyearbyen var svært godt. De fulgte følgende rute:

Adventdalen, Helvetidalen, De-geerdalen, krysset over Sassenfjorden. Videre opp Gipsdalen, over nedre del av Nordenskjoldbreen, inn på Mittag-Leflerbreen og inn på Lomonsosfonna. Planen var å kjøre en kjent rute etter midten av Lomonosfonna rett vest for høydepunkt 1255 og videre inn mot Newtontoppen.

Da studentene var kommet opp mot toppen av Lomonosovfonna var værforholdene blitt svært annerledes med sikt ned mot 15 meter. Studentene besluttet å prøve å komme seg ned fra høyeste punkt på breen for å sette opp telt og vente til været bedret seg.

På grunn av svært vanskelige navigeringsforhold havnet studentene i denne operasjonen på østsiden av høydepunkt 1255. Dette området er til dels svært bratt og farlig med brefall og bresprekker. De kjørte utfor et brefall på ca 8 meter og havnet nede på en bre slette. I fallet fikk Vegard Haukeland slått skulderen ut av ledd.

Studentene fikk samlet sammen utstyret og besluttet å utløse nødpeilesenderen de hadde med seg. Bakgrunnen for denne beslutningen var at de hadde en skadd person som ikke kunne kjøre scooter på egen hånd. Videre skjønte de at området de var kommet inn i var svært farlig og helt uegnet for scooterferdsel og at de derved ville få store problemer med å komme seg ut uten hjelp. Det var i tillegg svært dårlig sikt i området. Nødpeilesenderen ble utløst mandag 12.04.04 kl 17:00.

Etter å ha sjekket området for bresprekker ble det slått op to telt hvor studentene hadde tilhold under hele leteaksjonen. De hørte ved minst 9 anledninger at helikopteret fløy over området og prøvde også ved to anledninger å skyte opp nødbluss uten at disse ble registrert.

Etter å ha ligget i teltene i over to døgn hørte studentene at det ble avfyrt signalskudd. De besvarte dette signalskuddet ved å skyte opp et rødt signal bluss og fikk da kontakt med letemannskapene som kom inn på ski og med scootere etter. Studentene fikk med alt utstyr, med unntak av en ødelagt scooter, og ble ledet ut av området av letemannskapene. Anders Bennitz og David Andersson kjøret selv scootere tilbake til Longyearbyen, mens Vegard Haukeland og Kristian Holm ble flydd tilbake med helikopter.

Studentene ønsker å rette en stor takk til redingsmannskapene og alle som bidro til at de ble funnet og fraktet ut i god behold.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no