skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Samleside: SVALBARD: STORE NORSKE

På gulljakt i Nord-Norge

Store Norske på Svalbard skal lete etter gull i Nord-Norge. Det statlige kullselskapet har opprettet et selskap som skal ta denne oppgaven, og de har allerede funnet et område ved Karasjok som de ønsker å kartlegge neste år. Også andre områder i Nord-Norge er av interesse, sier geolog Jørgen Stenvold i Store Norske.

Rekordoverskudd på Svalbard

Hjørnesteinsbedriften Store Norske Spitsbergen Grubekompani på Svalbard er i ferd med å gå mot et rekordoverskudd. Årsaka er kraftig økning i etterspørselen etter kull på verdensmarkedet.

Ikke en politikersak

Store Norskes tariffavtale som gir ekstra lønnstillegg for fagorganiserte trenger ingen overprøving av styret.
Det sier leder i Stortingets Næringskomite, Olav Akselsen.

Strid om Svalbardlønn

Regjeringa kan komme til å sette en stopper for den nye lønnsavtalen i Store Norske på Svalbard. Avtalen innebærer at organiserte og uorganiserte får ulik lønn.

Store Norske gir lønnstillegg til organiserte

Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svalbard har inngått en tariffavtale som gir organiserte arbeidere høyere lønn enn uorganiserte. Dermed har det statlige gruveselskapet gått med på det som transportarbeiderne streiker for.

Flere vil inn i Store Norske

Mange har tro på fremtidig gruvevirksomhet på Svalbard. Staten skal selge halve selskapet, og flere nordnorske selskap har meldt sin interesse. Arbeiderne i Store Norske er skeptiske.

Vanskelig å privatisere

Det blir vanskelig å privatisere kullgruvene på Svalbard etter at regjeringa har freda Øvre Reindalen der det er påvist store mengder kull.

Store Norske leter utafor verneområder

Store Norske fortsetter letingen etter kull i nærheten av Svea til tross for at regjeringen vedtok en ny verneplan for Svalbard.

Reindalen på Svalbard vernes

Regjeringa har i formiddag vernet øvre Reindalen på Svalbard. I dette området er det påvist nesten 30 millioner tonn kull som kan utvinnes.

Kulldrift kan bli historie

Det statlige gruveselskapet Store Norske på Svalbard ber Miljøvern-departementet sikre at det fortsatt blir norsk kulldrift på Svalbard. Striden står om øvre Reindalen, som Direktoratet for Naturforvaltning vil at miljøvernminister Børge Brende freder.

FLERE SAKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no