Hopp til innhold

Romfolket får bli inntil videre

Byrådslederen og ledelsen i Sofienberg kirke hadde hastemøte om teltleiren tirsdag ettermiddag. De er enig i at romfolkets leir ved Sofienberg kirke i Oslo
må avvikles.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Rundt 200 personer tilhørende romfolket satt mandag opp teltleir på området til Sofienberg kirke i Oslo. De sier de føler seg forfulgt av politiet, og derfor søker beskyttelse på kirkelig grunn.

Både politiet og byrådet i Oslo har gitt uttrykk for at bør leiren fjernes. Tirsdag ettermiddag var byrådslederen og ledelsen i kirken i møte for å diskutere situasjonen på kirkens område.

– Vi kommer til å sende inn våre fagfolk innen helse- og smittevern. Vi skal bistå kirken i arbeidet med å vurdere hvor lenge en slik leir kan være der, og når og hvordan den bør avvikles, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK.

Vi har rådet kirken til å avvikle teltleiren

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo

Røsland legger til at leiren hadde blitt fjernet dersom den lå på kommunal grunn.

– Det er gode grunner til at vi ikke tillater campingvirksomhet i Oslo by, blant annet sanitære forhold.

Artikkelen fortsetter under bildet

Romfolkets teltleir utenfor Sofienberg kirke

Området er ikke tilrettelagt for at 200 mennesker skal bo og oppholde seg der over en lengre periode.

Foto: Marianne Holden/NRK

Misfornøyde naboer

Politiet har allerede mottatt klager fra naboer på leiren, men kommer foreløpig ikke til å gripe inn. Det kommer heller ikke kommunen til å gjøre.

– Leiren ligger på kirkens grunn og derfor avgjør de hva som skal skje. Men kommunen har også et ansvar, blant annet når det gjelder helserisiko, forsøpling og sikkerhet for nærmiljøet, sier Røsland.

– Kommer dere til å legge forholdene til rette for dem som oppholder seg der?

– Det er noen kommunale toaletter i nærheten som vi kommer til å tømme. Ut over det gjør vi ikke noe foreløpig.

Finn Bovim

Onsdag skal bydelsoverlege i Grünerløkka bydel Finn Bovim inspisere område.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Onsdag skal bydelsoverlege i Grünerløkka bydel Finn Bovim inspisere området etter at det har kommet flere bekymringsmeldinger fra naboer.

– De er bekymret for avfallshåndtering og for at det kan komme rotter, opplyser Bovim.

– I utgangspunktet skal disse menneskene behandles med respekt, og vi må forutsette at de følger norske lover og regler. Hvis ikke, er det et politiansvar å rydde opp i det, sier bydelsoverlegen.

– Kirken har et ansvar

– Romfolket trenger ikke bestyttelse av kirken, men de trenger å bli sett som mennesker, sier kirkeverge Robert Wright i Oslo til NRK.

Han legger til at det er viktig for kirken å ha en god dialog med både kommunen og politiet i denne saken.

– Dette området er ikke egnet for at så mange mennesker skal bo over lengre tid. Vi er sammen om dette, og er enig om at dette må håndteres på en forsvarlig måte.

Flere byer i Norge

Romfolk er ikke bare en utfordring i hovedstaden. Andre byer i Norge har imidlertid prøvd andre metoder for å håndtere strømmen av romfolk.

Mens Bergen kommune har prøvd å registrere så mange som mulig av dem som kommer, tilbyr Trondheim romfolket dusj og toalett. Oslo vil neppe følge i samme spor.

– Vi har prøvd å få til registrering i Oslo også, men dette ble avslått av Politidirektoratet. Når det gjelder dusj og toalett, tror jeg det er uklokt å kjøre en politikk som tilrettelegger for at enda flere kan komme hit, sier Røsland.

Se video: Romleir i Oslo får stå inntil videre

Romfolket som har slått leir utenfor Sofienberg kirke får bli inntil videre. Det er konklusjonen etter dagens hastemøte. Byrådslederen er likevel bekymret for situasjonen, og kommunen vil nå undersøke om leiren utgjør en smittefare.