skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Intet fredshåp i Midtøsten

Yasir Arafat slapp etter amerikansk press fri fra sin husarrest i Ramallah og beleiringen av Fødselskirken i Betlehem fikk en fredelig løsning. Men det betyr ikke at fredsutsiktene i Midt-Østen er blitt større. Forholdet mellom israelere og palestinere er verre enn på mange år.

Publisert 13.05.2002 09:28. Oppdatert 13.05.2002 15:55.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Bitterheten mellom israelere og palestinere stikker dypt etter palestinske selvmordsaksjoner og israelske militæraksjoner som har gått hårdt ut over sivile. Palestinerne er blitt grovt ydmyget, og den palestinske selvstyreadministrasjon ligger i ruiner.

I Israel har opinionen svingt til høyre, til tross for helgens fredsdemonstrasjon i Tel Aviv. Noe annet var heller ikke å vente.

Hamas og de andre ytterliggående gruppene har fått det som de ville. (Scanpix-foto)
Hamas, Jihad og Al Aqsa-brigaden har oppnådd det de ønsket ved sine terroraksjoner, nemlig å svekke Arafat og moderate arabiske regimer og styrke de ytterliggående i selve Israel. Disse palestinske grupper ønsker intet politisk kompromiss. De er ute etter den israelske stat.

De er realistiske nok til å skjønne at de ikke kan beseire Israel militært, men med sin terror provoserer de reaksjoner som svekker Israels anseelse internasjonalt.

Sharon vil ikke høre

Selv om den israelske hær har uskadeliggjort mange palestinske motstandssentra, så stanser ikke dette terroren på lengre sikt. Det har den israelske etterretningstjenesten advart Sharon om. Men Sharon vil ikke høre på det øret.

Den respekterte israelske publisisten Aluf Benn har satt fingeren på det ømme punkt når han skriver at "Sharon vil vinne tid og fortsette i sin stilling uten å gi fra seg en centimeter land, uten å gi opp en eneste bosetting".

Likud til høyre

Selv Sharons kompromissløse politikk går ikke langt nok for Likud. Det viste seg på sentralstyremøtet i ihelgen der Sharon led et ydmygende nederlag mot sin erkefiende, tidligere statsminister Benjahmin Nethanjahu.

Ariel Sharon led nederlag i Likudpartiet i går. (Scanpix-foto)
Sharon later som om han en gang i fremtiden vil anerkjenne en palestinsk stat på stramme betingelser, og det provoserere flertallet i Likud. De vil aldri ha noen palestinske stat, og vil gjøre alt for å fordrive palestinerne fra Vestbredden.

Det amerikanske press øker

Dermed står Sharon innenrikspolitisk svekket samtidig som det amerikanske presset langsomt begynner å virke. Det var tydelig irritasjon i Washington over at Sharon like før møtet med president George W. Bush ga USA ansvaret for at at det ikke ble noe av FN`s undersøkelseskommisjon til Jenin.

Under de avbrudte samtaler i Det hvite hus kom det frem at amerikanerne ikke aksepterte påstandene om at Arafat er direkte ansvarlig for terroren. CIA kunne fortelle presidenten at det dokument Sharon hadde med seg, ikke ga noen objektiv beskrivelse av situasjonen.

Uansett Sharons innvendinger så holder amerikanerne fortsatt fast på Arafat, selv om de ikke legger skjul på at han har et stort ansvar for at det er gått så ille. Men av hensyn til de moderate araberstater og særlig den saudiarabiske kronprins Abdullah må USA holde på Arafat som palestinernes representant.

USA ønsker palestinsk stat

Washington mener at det bør opprettes en palestinsk stat. I de palestinske områder er CIA allerede igang med å bygge opp igjen sikkerhetsorganer, men denne gang under en mer samordnet, sentralisert ledelse.

Selv en uhelbredelig optimist må innse at utsiktene til fred og forsoning er meget langsiktige. Dersom det i hele tatt blir noe av den Midtøsten-konferanse som amerikanerne ønsker til sommeren, så vil det gå mang en vinter og vår før israelere og palestinere igjen kan føre konstruktive drøftelser.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no