skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Propagandaseier for USA

Arrestasjonen av Saddam Hussein er en etterlengtet og viktig propagandaseier for USA. Det er den beste julegaven president George W. Bush kunne få etter måneder med negative nyheter fra Irak.

Publisert 14.12.2003 19:48.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

TATT: Spar esset er tatt, og dermed har president George W. Bush fått den julegaven han aller helst ville ha. (Foto: AP)
Det er påfallende hvordan amerikanske militære ledere uttrykker seg svært så forsiktig om hvilke konsekvenser det vil få for sikkerhetssituasjonen i Irak at Saddam Hussein endelig er tatt.

Det ble ikke funnet noe kommando- og kommunikasjonsapparat i nærheten av der Saddam Hussein ble funnet, hvilket kan tolkes som at han ikke personlig ledet de mange terrorhandlinger som har gjort livet så uttrygt for amerikanerne og deres allierte de siste månedene.

Han har sansynligvis fungert mer som et symbol.

En levende eller død Saddam

Det symbolet finnes ikke lenger, hvis da ikke hans trofaste tilhengere bygger opp nye myter om den tilfangetagne diktator.

Det verste som nå kan hende er at Saddam dør i fangenskap før prosessen mot ham kommer opp. Da vil mange klamre seg til myten om den døde martyr. Døde martyrer kan være farligere enn levende helter.

Men ett er ihvertfall sikkert. Alle forhåpninger om at Saddam skulle kunne komme tilbake til makten er lagt døde en gang for alle.

Det viktigste er at Saddam Hussein blir stilt for en domstol, enten irakisk eller internasjonal, der han må stå til ansvar for alle sine forbrytelser mot sitt eget folk, mot nasjonale minoriteter som shiitene og kurderne og hans bruk av gass i krigen mot Iran.

Det skulle være mer enn nok anklagepunkter som kan belegges med grundig dokumentasjon og levende vitner.

SYMBOLET SADDAM: Den arresterte eks-diktatoren har vært et sterkt symbol for motstanderne av okkupasjonsstyrkene i Irak. Det symbolet finnes ikke lenger. (Foto: Reuters)

Delikate avsløringer

Det kan naturligvis oppstå delikate situasjoner hvis Saddam Hussein skulle fortelle om sine nære kontakter med USA og Vest-Europa under krigen mot Iran.

Han kunne blant annet fortelle om hans møte med den nåværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Vesteuropeiske politikere og forretningsfolk såvel som russiske militære og politiske toppfigurer kan også ha mye å frykte fra en frittalende Saddam Hussein.

Men før det eventuelt kommer så langt vil vi kunne måle de umiddelbare følger arrestasjonen av Saddam Hussein vil få for de forskjellige terroristgrupper i Irak.

Noen av dem er Saddam-lojale sunitter, men det er andre som ikke har hatt noe med Saddam og hans folk å gjøre i det hele tatt.

Det er mange som har interesse av et ustabillt og usikkert Irak. Bin Laden var ingen nær venn av Saddam. Motstanden mot amerikanerne er ikke begrenset til de Saddam-lojale sunitter.

George W. Bush`s julegave

Men president George W. Bush vil neppe være opptatt av slike overveielser nå. Han har fått den beste julegave han kunne ønske seg.

Det vil ihvertfall på kortere sikt styrke hans stilling hjemme i USA.

Og skal man dømme etter reaksjonene fra den franske president og den tyske forbundskansler kan dette også åpne for et bedre forhold mellom USA og de europeiske landene
som gikk imot krigen og nektet å stille med styrker i Irak etterpå.

Siste saker:
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no