skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Triumf for Bush

President George W. Bush holder sin seierstale 3. november i Ronald Regan-bygningen i Washington D.C. Hans kone og landets førstedame Laura Bush står sammen med døtrene Jenna og Barbara (foto: AFP/Scanpix).
President George W. Bush holder sin seierstale 3. november i Ronald Regan-bygningen i Washington D.C. Hans kone og landets førstedame Laura Bush står sammen med døtrene Jenna og Barbara (foto: AFP/Scanpix).
George W. Bush har fått et overveldende mandat av det amerikanske folk til å føre videre sin politikk. Med et rekordartet flertall i direktestemmer for Bush, ville det ha vært politisk hasard av John Kerry å gamble med Ohio i håp om å få flest valgstemmer.

Publisert 04.11.2004 05:57. Oppdatert 04.11.2004 10:51.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Visepresidentkandidaten, senator Edwards, insisterte først på at alle forhåndsstemmer og , det vil si uklare stemmer måtte telles opp før demokratene innrømmet noe nederlag. I dette hadde han sikkert mange frustrerte og sinte demokratiske velgere med seg. For mange liberale amerikanere er dette en katastrofe.

Kerry gjorde det eneste riktige

Foto: AFP/Scanpix
Noen vil si at John Kerry avslørte at republikanerne egentlig hadde rett: Han var svak og vinglete. Men mer nøytrale observatører vil mene at han gjorde det eneste riktige.

Et opprivende taktisk spill om Ohio ville ha forsterket splittelsen i det amerikanske folk enda mer. Enda flere republikanere ville ha lagt demokratene for hat. Man tør nesten ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom Kerry var blitt president, til tross for at Bush fikk tre og en halv millioner flere folkelige stemmer.

John Kerry som Anti-Krist

De evangeliske kristne og andre konservative grupper så i John Kerry en slags Anti-Kristus som truet deres kristne verdier.

For det kan ikke være noen tvil om at livssyn spilte en avgjørende rolle – kampen mot fri abort og homofile ekteskap, og til en viss grad også motstanden mot stamcelleforskning som mange betrakter som et angrep på livets ukrenkelighet.

Det var disse velgere republikanerne klarte å mobilisere, og da hjalp det ikke at også demokratene fikk frem mange nye velgere. For så vidt var det en triumf for det amerikanske demokrati at så mange avga sin stemme.

Bush oppgir ikke sin politikk

Alle snakker nå om å bygge broer mellom fløyene i det amerikanske folk. Det gjør også George W. Bush.

Det er ingen grunn til å tvile på at han gjerne vil samle det splittede Amerika under sine vinger, men han kommer ikke til å oppgi et eneste ett av sine konservative politiske prinsipper.

Kampen mot fri abort vil fortsette med fornyet styrke ved at Bush vil sørge for å besette Høyesterett med konservative dommere som vil fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Bush vil med alle midler satse på å gjøre homofile ekteskap ulovlig. Religiøse skoler vil få enda mer støtte. Han vil sette en effektiv sperre for stamcelleforskning, selv om guvernør Schwarzenegger i California og enken etter Ronald Reagan, Nancy, går inn for det.

Republikansk kjerneland

I California kan nok republikanerne fortsette å være sosialt liberale, men ikke i landet for øvrig. California er til tross for republikansk guvernør demokratisk territorium i likhet med New York State, Pennsylvania og New England-statene, men det meste av det Amerika som ligger mellom Atlanteren og Stillehavskysten er republikansk. Det er republikanernes kjerneland.

George W. Bush vil med solid republikansk flertall i Senat og Representanthus kunne åpne de sårbare arktiske områder for oljeboring. Og han vil fortsatt gi de rike store skattelettelser og dermed bare øke underskuddet på statsbudsjettet. Det eneste som kan redde økonomien, er en ny oppgang, og det håper han at skattelettelsene skal stimulere.

Uendret utenrikspolitikk

I utenrikspolitikken vil vi får mer av det samme. Det blir fortsatt en unilateral (ensidig) politikk der det tas lite hensyn til FN, og NATO bare blir en verktøykasse som amerikanerne kan gripe til når det passer dem.

USA vil ikke akseptere den internasjonale krigsforbryterdomstolen og vil fortsatt bryte Geneve-konvensjonene når det ansees for nødvendig. I Irak vil Bush trappe opp den amerikanske militære innsatsen og samtidig øke presset på Iran.

Personutskiftninger

Men selv om George W. Bush ikke gir seg på noen av sine utenrikspolitiske prinsipper, så betyr ikke det at han beholder hele sitt politiske mannskap.

Utenriksminister Colin Powell er for liberal og for syk til å ville fortsette, men det kan også tenkes at Bush kvitter seg med forsvarsminister Donald Rumsfeld og viseforsvarsminister Wolfowitz fordi de er blitt for brysomme. Egentlig trenger han ikke dem lenger.

Ved å søke guidance hos sin himmelske og ikke kjødelige fader vil George W. Bush sjelden være i tvil om hva han skal gjøre på den internasjonale arena.

Bush står helt fritt

Med et så solid folkelig mandat bak seg kan han trosse både internasjonal og nasjonal motstand, men han behøver heller ikke demonstrere sin ideologiske renhet, for ingen vil betvile hans nykonservative akkreditiver.

Det betyr at George W. Bush kan samarbeide med Moskva og Bejing uten at menneskerettigheter blir en forstyrrende hindring. I krigen mot terror kan vi til og med få oppleve at USA samarbeider tettere mot terrorisme med Russland og Kina enn med Vest-Europa. Men kampen mot terror blir ikke lettere å vinne av den grunn. Selv verdens eneste gjenværende supermakt kan få oppleve avmakt.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no