skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Elitestyrker inn i Kabul

Britiske og amerikanske spesialstyrker landet i dag på flybasen Bagram like nord for Kabul som fortropp til et større internasjonalt styrkenærvær i Afghanistan.

Av Kristian Elster. Publisert 16.11.2001 15:34. Oppdatert 16.11.2001 15:47.
En soldat fra Nordalliansen like ved flybasen Bagram
Vel 100 soldater fra det britiske marineinfanteriet kom sammen med andre britiske spesialstyrker og amerikanske elitetropper til Bagram.

Seks C-130 Herkules transportfly landet på flyplassen, og ytterligere 4.000 briter står klare til å fraktes inn de nærmeste dager.

Nordalliansen, som nå kontrollerer området, sier de ikke visste at britene skulle komme.

- Deres ankomst var ikke avtalt med oss. De bestemte seg selv for å komme hit, og de informerte oss ikke om dette, sier talsmann for Nordalliansen Mohammad Habeel.

Kanskje de vil reise tilbake, sier Habeel som ikke vil utdype hva han mener med det. De britiske soldatene han snakket med fredag informerte ham imidlertid om at de er i Afghanistan for sikre humanitær bistand til befolkningen.

Flere land på vei

Frankrike ligger ikke langt etter, og rundt 60 franske elitesoldater kom i dag til Usbekistan for å ta seg inn til Mazar-i-Sharif, der det har vært mye uro etter at byen ble erobret fra Taliban for en uke siden. Tyrkia vil neste uke sende sine første soldater til Afghanistan som ledd i en fredsbevarende styrke. Mye tyder på at Tyrkia kan få en framtredende plass i ledelsen av en internasjonal fredsstyrke, som FNs sikkerhetsråd nå legger siste hånd på.

Muslimsk fredsstyrke?

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld understreker at USA fortsatt vil ha hovedansvaret for de militære operasjonene mot restene av Taliban-styrkene. Derfor er det lite sannsynlig at USA vil engasjere seg i rene fredsbevarende oppdrag, framholder Rumsfeld.

Canada har sagt seg villig til å bidra med 1.000 soldater til en fredsstyrke, og det samme har muslimske land som Jordan, Bangladesh og Malaysia antydet. Vi trenger styrker på bakken som kan skape ro og orden og gi afghanere flest tillit og tro på seg selv.
Elitestyrkene har lenge vært i Afghanistan. Nå kommer forsterkningene.
- Derfor er det viktig at vi kommer inn så tidlig som mulig, sier Clare Short, som har ansvaret for britenes internasjonale assistanse. Tanken om en sikkerhetsstyrke fra bare muslimske land, slik USAs utenriksminister Colin Powell har foreslått, er fortsatt bare på tegnebrettet. FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi, er tilhenger av en egen afghansk sikkerhetsstyrke med deltakelse fra alle parter. Det er et prisverdig mål, men ligger langt fram i tiden, mener vestlige diplomater.

Høy beredskap

Den britiske statsministeren Tony Blair varslet i går kveld Underhuset om at landets marineinfanteri nå er i høy beredskap og kan bli sendt til Afghanistan på 48 timers varsel. Marineinfanteriets elitegruppe, SBS-styrken, ble sendt til Bagram-basen etter at andre britiske kommandostyrker sammen med amerikanske elitesoldater spredte seg ut over det uoversiktlige terrenget i det sørlige Afghanistan for om mulig å ringe inn Osama bin Laden og hans nærmeste medarbeidere.

Disse operasjonene i fiendtlig område har som et av sine hovedmål å peke ut bombemål for de amerikanske flystyrkene. Til sammen har USA og Storbritannia flere hundre elitesoldater i Afghanistan. USAs forsvarsminister sier nå i formiddag at disse styrkene deltar i kampene mot Taliban.
Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at amerikanske styrker i dag har vært i kamp med Taliban
-Vi fester nå grepet hardt, og det er bare et spørsmål om tid før vi har full kontroll, sier general Tommy Franks, sjefen for Sentralkommandoen i Florida som leder de militære operasjonene i Afghanistan.

Russland sender delegasjon

Representanter fra det russiske utenriks- og forsvarsdepartementet reiste i dag til Afghanistan for å opprette kontakt med representanter for Nordalliansen.

- Delegasjonen skal fly til Afghanistan for å etablere gode relasjoner til landets legitime myndighet, sier forsvarsminister Sergej Ivanov. Den russiske delegasjonen vil være den første offisielle som reiser til Afghanistan etter at Nordalliansen tok kontrollen i Kabul.

Bin Laden har rømt?

: Osama bin Laden og Talibans leder Mulla Omar har i dag rømt til Pakistan, hevder en iransk radiostasjon.

-Mulla Omar og Osama bin Laden har nesten helt sikkert rømt til Manatiq e-azad i Pakistan for å redde livet, melder radiostasjonen som holder til i byen Mashhad i det nordøstlige Iran. Den har mange av Irans to millioner afghanske innbyggere som lyttere.
Osama bin Laden har rømt til Pakistan i følge en iransk radiostasjon
En informert afghansk kilde stasjonen har snakket med, hevder at bin Laden og Mulla Omar har tatt seg over grensen til Pakistan ved Tirah sørvest for byen Peshawar. Kilden hevder at de to nå befinner seg i de såkalte frie områdene i Pakistan kalt Manatiq e-azad. Denne delen av Pakistan er nærmest utenfor pakistanske myndigheters kontroll og er dominert av Talibans og Osama bin Ladens sympatisører, ifølge radiostasjonen.

Det har de siste dagene kommet flere meldinger om at Osama bin Laden skal ha kommet seg ut av Afghanistan. Den iranske dagsavisen Jam-e-Jam meldte onsdag at bin Laden og Mulla Omar har rømt til Kashmir. Russland avviste i går rykter om at den hovedmistenkte etter terrorangrepene mot USA har reist til Tsjetsjenia.

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no