Her er oppskrifter på en enkel variant, en mer forseggjort og en med mindre fett.
|
Foto: Tine |
Enkel lasagne
250 g kjøttdeig eller karbonadedeig
Ca 5 dl ferdig pastasaus
1 ss tomatpuré
2 dl matfløte
200 g ferdig gratineringsost eller revet Jarlsberg eller Norvegia
6 lasagneplater
I ildfast form i stekeovnen: 180 grader C, ca. 45 minutter.
Brun kjøttdeig i en varm panne. Tilsett pastasausen sammen med tomatpuré og la trekke i noen minutter. Ha i matfløte og kok litt til før du trekker pannen av platen og blander inn det meste av gratineringsosten. Smak på sausen om den er passe krydret, tilsett eventuelt litt mer krydder etter ønske. Legg kjøttsaus og lasagneplater lagvis i en avlang form til formen er full. Dryss resten av osten over og sett formen i ovnen. Stek som anvist. La lasagnen stå noen minutter slik at den får satt seg litt før du begynner å forsyne deg av den. Det smaker deilig med hvitløksbrød ved siden av.
|
Foto: Ragge Strand |
Hjemmelaget lasagne
6 porsjoner:
12 lasagneplater
KJØTTSAUS:
2 løk
2 ss smør
500 g kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts oregano
1/2 ts basilikum
1/2 boks (400 g ) tomater
3 ss tomatpuré
OSTESAUS:
3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk
200 g hvit ost, revet
I ildfast form (ca. 1 1/2 liter) i stekeovnen: 200 grader C. ca. 30 minutter.
Lag kjøttsausen først: Grovhakk løken og fres den i smør i en gryte. Tilsett kjøttdeigen og smuldre den med gaffel. La blandingen steke til kjøttdeigen er lett brunet. Tilsett salt, pepper, oregano, basilikum, tomater og tomatpuré. La alt koke til en tykk saus. Sett gryten til side.
Lag ostesaus: Smelt smøret, tilsett melet. Spe med melken og la sausen få et oppkok.
Smelt osten (hold av litt til gratinering) i den varme sausen. Legg lagvis i ildfast form to lag med kjøttsaus og lasagneplater. Hell ostesausen over. Dryss litt revet ost på toppen. Stek retten i stekeovn, og server den med salat til.
|
Foto: Jim Hensley |
Lasagne med mindre fett
2 porsjoner:
6 lasagneplater
KJØTTSAUS:
1 stor løk, grovhakket
1 ss smør
2 gulrøtter, i biter
1 paprika, i terninger
1 boks tomater, ca. 400 g
4 lettere kjøttpølser, i biter
1 ts oregano
1 ts sukker
Salt og pepper
100 g Cottage Cheese
100 g Lettere Jarlsberg ost, revet
I stekeovnen: 200 grader C. i ca 30 minutter.
Fres løk i en gryte med smør. Tilsett røtter og paprika. Ha i tomater og krydder og la sausen koke i 5 minutter. Tilsett pølsene og varm dem i sausen. Legg lasagneplater, kjøttsaus og cottage cheese lagvis. Start med kjøttsaus og avslutt med revet ost. Dette kan gjøres i en ildfast form eller som små selvstendige "tårn". Legg da platene på et smurt stekebrett eller bakepapir. Stek lasagnen og server med en enkel salat og eventuelt ferskt brød. Kjøttpølser kan f.eks. erstattes med en boks kokt skinke.
Kilde: Tine