|
Foto: Ragge Strand/Pantagruel Forlag |
- Denne retten er enkel å lage, sier Frode Aga. Oppskriften er hentet fra vennen Eyvind Hellstrøms kokebok, Enkelt & perfekt.
DU TRENGER: Lammekjøtt fra bog, helst dielam (geitekidd kan også brukes), ca. 200-300 g per person
1 bunt mini-gulrøtter eller små gulrøtter
1 bunt grønne asparges
1-2 bunter små neper
4 minifennikler
2 håndfuller sukkererter
4 minisquash
2 dl hvitvin
2 ss soyasaus (Kikkoman)
1/2 dl god olivenolje
2 ts worcestershire saus
Olje til steking
Salt og kvernet pepper
(Alle vårens grønnsaker kan brukes)
PESTO:
1 potte basilikum
3 dl olivenolje
50 g pinjekjerner
25 g revet parmesan
3-4 hvitløkfed, hakket
Slik gjør du det
1. Ha basilikum, olje og hakket hvitløk i en blender. Kjør på full hastighet. Oljen skal ikke bli varm. Tilsett pinjekjerner og parmesan. Hell pestoen over i en tett beholder og oppbevar kjølig.
2. Kutt kjøttet i to cm store terninger. Skrell gulrøtter, asparges og neper. Skjær grønnsakene i passende stykker. Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek kjøtterningene i en varm stekepanne. Kjøttet skal få en gyllen stekeskorpe på alle sider. Stek kjøttet i to omganger hvis pannen ikke er stor nok til å romme alt kjøttet. Ha kjøttet over i en ildfast form eller lignende.
3. Kok pannen ut med hvitvin, soyasaus og worcestershire og hell sjyen over kjøttet. Stek grønnsakene raskt hver for seg og ha dem over i formen. Bland alt godt sammen og sett formen i ovn ved 180 grader i 10-12 minutter. Hvis man ikke bruker dielam, kan kjøttet stå i ovnen i 30 minutter. Tilsett grønnsakene og la formen stå i 10 minutter til. Bland til slutt inn olivenolje, og server lammet med nykokt Basmatiris og pestosaus eller stekte nypoteter.
Vintips
Prøv med en saftig og fruktig chianti fra Toscana, eller en litt mer krydret Côtes du Rhône fra Frankrike.
(I radioreportasjen hører du Frode Aga lage Eyvind Hellstrøms Lam "Prima Vera" - med tillatelse fra forfatteren).