skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Finnmark må by på mer enn fin natur

Framtidsforsker Jon Bing mener at den urbane trenden er noe Finnmark må akseptere. Løsningen på finnmarkskrisen kan være en storstilt it-utbygging. Han tror at småsamfunn som målbevisst satser på bredbånd og nett kan blomstre.

Publisert 20.08.2003 14:49. Oppdatert 20.08.2003 16:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jakob Arvola

Finnmark lekker som en sil. Befolkningen skrumper og renner sakte sørover i strie flyttestrømmer. Som NRK fortalte onsdag, blir Statistisk Sentralbyrås analytikere dystre når de skal snakke om Finnmark femti år fram i tid. Noen få promilles nedgang i folketallet hvert år vil føre til at fylket har halvert antall bosatte om femti år. Stikk i strid med alle gode politiske målsettinger og finnmarkspakker går det ikke slik samfunnsplanleggerne vil. For finnmarkingene vil ikke, og det er i stadig større grad kvinnene som ikke vil. Barna deres kommer ikke tilbake. Drøyt 73 000 innbyggere i dag, men det er finnmarkingenes jevne flyttetempo som bekymrer Statistisk Sentralbyrå.

- Informasjonsteknologi løser opp bånd mellom bosted og arbeidssted

Professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, Jon Bing, er hele Norges framtidsekspert. Han ber finnmarkingene om å glemme den vakre naturen et øyeblikk og sette alle krefter inn på å knytte småsamfunnene til verden: - Mange av oss håper på at informasjonsteknologien skal gi småstedene med et godt og trygt bomiljø en ny renessanse. It-satsing kan være det som får folk til å arbeide og bosette seg et sted, men det må være noe mer i tillegg, sier Bing.

Urban trend

- Den urbane trenden er en ønsket livsstil, sier Jon Bing. - Stadig flere finner byene tiltrekkende, sier han, og legger til at byene langs Oslofjorden ser ut til å blomstre fordi man kan bo der og nå fram til jobben et par ganger i uken og samtidig bo idyllisk.

Finnmark har brukt store krefter og mye penger på å markedsføre naturen og friheten. Nå mener Bing tiden er inne til å markedsføre fylket som noe mer: - Jeg tror at Finnmark må klare å fremstå som et fristende og spennende fylke som det er godt å bo i, med aktiviteter som ikke bare er knyttet til fin natur, men også til menneskers samvær, avslutter han.

Siste saker:
Bakgrunn: Her kommer bredbåndet (06.09.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no