skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ba om hjelp mot døds-raneren

De eldre i Tana har lenge advart mot en navngitt ransmann i lokalsamfunnet og bedt politiet om ekstra tiltak - uten å få det.

Publisert 27.04.2005 15:20. Oppdatert 27.04.2005 15:42.
Birger Dervo i eldrerådet er skuffet over at politiet ikke har gjort mer for å stoppe en 32-åring som har spredd frykt i Tana. (Foto: Arnstein Jensen)


Av Knut-Sverre Horn og Martin Mortensen

En av ranerne som er siktet for dødelig vold mot en 71-åring i Tana, har lenge skapt frykt i lokalsamfunnet. Pensjonistforeninga ba i vinter politiet om hjelp og avholdt et folkemøte om mannen etter flere tilfeller av innbrudd og ran. Nå kan de bittert konstatere at de hadde all grunn til å slå alarm om den voldelige 32-åringen.

- Folk har sittet bak låste dører og vært redde. Før var Tana så fredelig at vi kunne holde åpent, sier Birger Dervo, leder i eldrerådet. Han er kritisk til politiets håndtering av saken.

Rykker ikke ut

- I fjor sommer begynte disse innbruddene. Politiet betegner det som simpelt tyveri, men jeg vil kalle det ran. Vi tok det opp på et møte med kommunen, pensjonistene og politiet, og ba om at de skulle åpne en telefonlinje direkte til lensmannskontoret. De har folk på vakt i kommunen, men sentralen er i Kirkenes. Der sier de bare at vi skal komme igjen på mandag, for det er ingen fare for liv og helse, sier en oppgitt Dervo.

Han viser til en hendelse i Skiippagurra:

- Raneren tok 80.00 kroner og forsvant. han ble sett på puben, der de ringet politiet og meldte fra om at han var der. Ingen ting sjkedde. Mandagen etter var det påstand mot påstand. Det er resultatet av at politiet ikke rykket ut og sikret bevis. De har folk på vakt, og de kunne rykket ut, mene Dervo.

- Vi tok det opp fordi vi fryktet for at ranerne ble frekkere og frekkere og at det til slutt kunne ende med drap. Det er jo skjedd nå.

Truet og bestjålet

Pensjonist Isak Aleksandersen (73) har to ganger hatt uønsket besøk av den siktede 32-åringen, som har stukket av med innholdet i lommeboka.

- Jeg hadde lagt meg og lå og leste da jeg oppdaget at det var to fremmede menn i stua, forteller Aleksandersen, som straks gjenkjente 32-åringen.

- Jeg spurte hva han lusket etter. Neida, det var ingen ting, sa han. Jeg tok ham i skuldra og ba ham gå. «Du skal bare prøve deg,» sa han. Jeg er dårlig til bens og ville ikke gjøre noe. Han var der hele natta. Da han var gått, hadde han tatt lommeboka, sie Aleksandersen.

- Jeg sover dårlig og har mareritt. Midt på natta våkner jeg og må sjekke om jeg har låst. Jeg har kjøpt meg dør med ny lås, men det nytter vel ikke. Nå bruke de øks eller spett, etter det jeg er fortalt.

Uinteressert politi

- Jeg kan ikke skryte av politiet i Tana. De har gjort en meget dårlig jobb og vært uinteressert. «Lås døra og gå og legg deg,» var rådet jeg fikk på fredag. Mandag ringte jeg lensmannen som skulle ordne skjema for forenklet anmeldelse. Nå er det gått et halvt år siden det skjedde, og ingen ting har jeg hørt fra politimyndighetene, hevder Aleksandersen.

- Men nå hørte jeg på nyhetene at de var buret inne. Det var på sin plass. De skulle vært sendt til Bjørnøya.

Kunne vært reddet?

Eldrerådsleder Birger Dervo må rystet konstatere at de mest dystre spådommene fra folkemøtet har slått til.

- Vi vet ikke om det kunen vært unngått. Når folk bor så spredd, burde de hatt en trygghetslarm. Da kunne han kanskje vært reddet, tro Dervo.

- Vi ser en lettelse akkurat nå, så lenge ranerne sitter inne. Men vi har ingen trygghet for at de ikke kommer igjen, eller at andre kommer til. Vi jobber fortsatt for at de eldre skal kunne føle seg trygge.

Ingen særordning

Politimester Ketil Haukaas sier han har vanskelig for å se hvordan det dødelge ranet kunne vært forhindret.

- Hvis vi hadde hatt en døgnbemannet nødtelefon - hva ville blitt annerledes i denne saken? Det er et åpent spørsmål om det i det hele tatt hadde kommet noen melding tidsnok til å gjøre noe med det. Det var etterforskningen som avdekket åstedet, ikke noen melding til politiet eller noe annet, sier politimesteren.

Han ser ingen mulighet for å gi de eldre en direktelinje til lensmannen, slik de ønsker.

- Vi har ikke personell til å bemanne en slik nødtelefon på døgnbasis. Det er verken ressurser til eller noe faglig fundament for å lage en særordning for Tana kommunen i forhold til de ni andre kommunene i distriktet.

- Tar dere noen selvkritikk i denne saken?

- Når vi har fått en så alvorlig sak, må ta en gjennomgang og evaluere - slik vi alltid gjør, sier Haukaas, som lover å lytte til folk i Tana og ta dem på alvor.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no