skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
I RETTEN: Tonen var gemyttelig mellom Microsofts advokat Brad Smith (t.v) og Per Hellstrøm, advokat for EU-kommisjonen, da saken tok til i dag. Foto: Reuters/Scanpix.
I RETTEN: Tonen var gemyttelig mellom Microsofts advokat Brad Smith (t.v) og Per Hellstrøm, advokat for EU-kommisjonen, da saken tok til i dag. Foto: Reuters/Scanpix.

Microsoft og EU møttes i retten

Softwaregiganten Microsoft og EU-kommisjonen møtes i retten i dag. Går EU av med seieren, må Microsoft åpne systemet for konkurrentene og betale en saftig bot.

Publisert 24.04.2006 12:56. Oppdatert 24.04.2006 13:28.
SE OGSÅ:
Av Laila Bakken

Det var i 2004 at EU-kommisjonen anklaget Microsoft for brudd på europeiske konkurranseregler ved å ha tilnærmet monopol på operativsystemer, og ila en bot på 3,89 milliarder kroner.

EU-kommisjonen mente Microsoft handlet ulovlig da selskapet integrerte sin media player i sitt operativsystem Windows - og at de gjorde dette for å hindre konkurranse.

Microsofts media player støtter ikke vanlige filformater for musikk og film.

Softwaregiganten fikk beskjed om å produsere en versjon av Windows uten media player, slik at konkurrerende produsenter skulle slippe til.

Selskapet ble også pålagt å opplyse sine programkoder, for å gjøre det lettere for konkurrentene å lage produkter som kunne være kompentible med Windows.

Microsoft protesterte, og i dag startet rettsaken i Brussel.

Det er satt av fire dager, og mandag og tirsdag skal EU-kommisjonen legge frem sitt avgjørelse fra 2004 og sine juridiske argumenter. Mens advokatene til Microsoft får onsdag og torsdag til å forsvare seg.

Taper EU-kommisjonen, kan det i følge BBC News, undergrave arbeidet med å skape konkurransedyktige vilkår og EUs strenge konkurranselov.

Microsoft mener det er konkurranse, og full tilgjenglighet mellom konkurrentene.

En avgjørelse er ikke ventet på noen måneder, i verste fall ett år.


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no