skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Frodes smalahove

Her er oppskriften på Frode Agas variant av smalahove - servert med byggryn og purreløksaus.

Publisert 06.06.2003 06:50. Oppdatert 06.06.2003 07:53.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Se bildene av Agas meny


4 PORSJONER:
4 smalahover
100 g byggryn
100 g usaltet smør
PURRELØKSAUSEN:
30 g smør
50 g hakket løk
200 g purreløk i strimler
Foto: Fritz Knott
3 dl kraft fra smalahovekokingen
2 dl kremfløte
Salt og nymalt pepper
TILBEHØR:
8 cl (4 drammeglass) med Faun (norsk brennevin)

Forberedelser

Kok smalahovene dagen i forveien: (Ha smalahovene i en passende kjele og dekk dem med kaldt vann. Kok opp, men hell bort vannet deretter. På denne måten unngår du at hodene blir for salte. Ha nytt vann på hodene og kok dem i ca. 2 1/2 time). Legg samtidig også byggryn i bløt.

Skjær ut kjøttet rundt kjeven på de avkjølte smalahovene, ha det i en kjele med litt av kokekraften og sett det til side inntil videre.

Skjær også ut øynene, fjern pupillene og legg dem i drammeglass. (Resten av smalahovekjøttet kan du kutte i terninger, blande med kokt byggryn og terninger av kokt kålrabi, ha over litt kraft og spise det dagen etter til middag.)

Kok byggryn med kraften av smalahovene i ca. 30 minutter. Når grynene er møre, skal det bare være så mye væske igjen at den så vidt dekker. Kutt smøret i ca. 2 cm terninger.

Lag samtidig purreløksausen ved å frese løken i smør til en er blank. Tilsett purreløk, smalahovekraft og kremfløte og kok det hele under lokk i ca. 15 minutter.

Kjør til slutt alt sammen i hurtigmikser til purreløken er finmost og derved jevner sausen. Smak til med salt og pepper.

Tilberedning

Start ca. 15 minutter før servering. Kok opp byggryn og rør inn 3-4 smørklumper om gangen mens det hele er i kok. Når smøret har jevnet seg med kraften, rører du i resten av smøret. Smak til med salt og pepper.

Varm samtidig kjevekjøttet.

Anrett byggrynstuingen, legg kjevekjøttet oppå og ha purreløksausen rundt. Fyll drammeglassene med Faun og server.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KJØTTRETTER

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no