skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Jerv tar sau, reinen har skylda

Store mengder rein på Varangerhalvøya om vinteren har ført til at jerven har etablert seg i området. Nå får saueeierne svi.

Publisert 21.10.2003 14:39.
Av Kurt Ivar Amundsen og Knut-Sverre Horn

Bare en liten knokkel er igjen av sauen. Jerven spiser alt.
Jerven har tatt 170 sauer på fastlandet i Vardø kommune denne beitesesongen. Sauebøndene mener bestemt at reineierne har sin del av skylda: Rein som ikke flyttes innover til vinterbeitene, slik de skal etter regelverket, har lokket jerven til å slå seg ned i området. Nå har den mat hele året.

Vil skyte

Tore Solstad og de andre i beitelaget har ikke vært plaget av jerv tidligere. Nå ber de om fellingstillatelse på jerven – og at reinen flyttes 12–15 mil lenger øst, til vinterbeitene på den andre siden av Seidafjellet.

Sauebonde Tore Solstad

Støtter teorien

Rovvilforvalter Paul Nilsen hos fylkesmannen bekrefter at myndighetene støtter teorien om at rein i området har lokket jerven til å etablere seg.

I en høringsuttalelse i fjor skrev fylkesmannens miljøvernavdeling følgende:

«Vi har de siste årene sett en spredning av store rovdyr ut mot kysten. Særlig for jervens del tror vi dette har sammenheng med at det går mer rein på kysten om vinteren. Helårsbeiting i sommerbeiteområdene vil bedre næringsgrunnlaget for rovdyrene i disse områdene, og bidra til etablering av faste rovviltbestander.»

Tiltak

Rein på sommerbeiter om vinteren har vært en stadig tilbakevendende diskusjon i Varanger de siste årene. Onsdag skal myndigheter, sauebønder og reindrifta diskutere hva de skal gjøre med problemet.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no