skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Bjørne-skremsel til 43 millioner

Folk i Pasvik i Finnmark er lei av å gå tur i frykt for bjørnen. Nå vil de ha nye gatelys for å føle seg trygge.

Publisert 11.02.2005 07:58.
Av Kim Nystøl og Knut-Sverre Horn

Denne bamsen ble drept i møte med mennesker. Odd Bjørnar Johansen vil heller skremme bjørnen unna folk – før det går galt for en av partene.
(Arkivfoto: Kåre Tannvik)

Det er ni lag og foreninger i området som står bak søknaden til fylkesmannen om 43 millioner kroner til ny gatebelysning.

Leder i Sør-Varanger bonde- og småbrukarlag, Odd Bjørnar Johansen, mener de bør få pengene:

- Folk gir veldig klart uttrykk for at de er redde og frustrerte. Det er det som har utløst en slik søknad, sier Johansen.

Vil lyse opp 50 kilometer

Pasvik er kjerneområde for bjørnen, og folk i området har de siste årene opplevd at en rekke bjørner er blitt mindre sky og trekker helt inn mot bebyggelsen. To av dem er skutt nær en griseinnhegning.

Derfor søknaden til fylkesmannen: Foreningene vil ha 43 millioner de neste fem årene for å skaffe og drifte belysning langs riksvei 885 i Pasvikdalen. Målet er til slutt å ha lyst opp en strekning på tilsammen 50 kilometer. Og det de ønsker, er en tryggere hverdag:

- Vi har tro på at en opplyst trase vil virke på den måten at dyrene vil kvie seg for å gå ut i lyset. Og menneskene som skal ferdes der vil føle seg tryggere, sier Johansen – som glatt innrømmer at det er mye penger det er snakk om.

En tredel av hele potten

Og landbruksdirektør Øystein Ballari hos fylkesmannen heller kaldt vann i blodet deres:

- Dette ligger langt utenfor de rammene vi har til tildelig. I tidligere år har vi fått ca en million til forebyggende tiltak som fylkesmannen har disponert.

Og bare for å sammenlikne:

- Totalt på landsbasis er det omkring 120 millioner som brukes på rovvilttiltak. Beløpet det søkes om fra Pasvik utgjør over 30 prosent

Har hopet seg opp

Johansen har svaret klart:

- Vi har advart myndighetene og sagt at det vil gå galt om man ikke forvalter dette på en annen måte. Men de har skjøvet problemet foran seg, og dermed hoper det seg opp. Derfor må det bli en så stor sum dennen gangen, sier Johansen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no