skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Skjøt slagbjørnen fra bilen

Da bjørnen dukket opp ved sauekadavrene i natt, falt skuddene. Lørdag morgen ble den funnet like i nærheten - død.

Publisert 08.10.2005 08:30. Oppdatert 08.10.2005 12:38.
Slagbjørnen i Nesseby rakk trolig å drepe godt over 200 sauer før den ble tatt av dage. (Foto: Knut-Sverre Horn)


Av Knut-Sverre Horn

Dermed er jakta på bjørnen i Klubbvik-området i Nesseby, på nordsida av Varangerfjorden, over – fire uker etter at saueeierne fikk fellingstillatelse.

Skutt i nattemørket

Bjørnen ble observert da den krysset riksveien fredag kveld, og dermed hadde bjørnejegerne ferske spor som de planla å gå etter lørdag morgen.

Men så langt kom de ikke: I natt dukket bjørnen opp ved noen sauekadavre på et jorde. En lokal jeger satt på post i bilen, og fikk trolig løsnet flere skudd før bjørnen forsvant. Det opplyser Jon Ove Scheie i Statens Naturoppsyn i Finnmark.

Jon Ove Scheie i Statens Natyroppsyn og Arne Petter Sarre i Fjelltjenesten konstaterer at hannbjørnen sprenger vekta på 100 kg. (Foto: Knut-Sverre Horn)
Sammen med fellingsleder Even Bjørnes rykket Scheie ut med en østsibirsk laika så snart det ble lyst i morges. Bjørnen hadde gått noen runder i krattskogen og lå død bare 100 meter fra skuddstedet.

Det dreier seg trolig om en hannbjørn på tre eller fire år. Vekta som Fjelltjenesten hadde for hånden lørdag morgen gikk bare til 100 kg, og bjørnen veier noe mer enn det.

Lettelse

75 saukadavre er funnet og dokumentert tatt av bjørnen, men det reelle tapstallet er trolig tre ganger så høyt. Saueeierne fryktet at slagbjørnen skulle gå i hi i beiteområdet og være klar til nye herjinger når lammene ble sluppet på beite neste sommer. Derfor kommer fellingen i natt som en stor lettelse for bøndene.

Trekker fellingstillatelser

Bjørnen var den siste på den nordligste skadebjørnkvoten denne høsten, og fellingen i Nesseby betyr at bjørnejakten må opphøre i Polmak i Finnmark og Bardu i Troms.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no