skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Henter miljøvennlig strøm til Norge

Varanger Kraft planlegger å bygge vindmøller på Kola-halvøya og en kraftledning over Pasvikdalen. Naturvernforbundet reagerer på planene.

Publisert 11.05.2004 07:36.
Av Christian Kråkenes

- Russerne bør få ha den miljøvennlige kraften for seg selv, sier Erik Solheim i Naturvernforbundet, og peker på at atomkraftverket på Kola må fases ut raskest mulig.

- Skal vi få russerne til å tenke miljø, må de ha noen å selge den miljøvennlige kraften til, hevder direktør i Varanger Kraft, Tor Arne Pedersen.

– Hvis det ikke finnes eksportmuligheter, er det heller ikke mulig å finansiere prosjektene. Du må ha et marked som er villig til å betale, sier Pedersen.

Samarbeid

Varanger Kraft samarbeider med det russiske kraftselskapet Kolenergo om byggingen av kraftlinje og vindmølleparker på Kolahalvøya.

I dag består den russiske energiproduksjonen først og fremst av vannkraft og kjernekraft. Når Varanger Kraft nå ønsker å importere mer strøm fra Russland, er det ikke atomkraften som står først på ønskelista.

Første ledd i planen til Varanger Kraft er byggingen av en kraftlinje over grensa mellom Norge og Russland, gjennom Pasvikdalen. Denne linja kan stå ferdig om fire år, og skal sørge for å stabilisere strømmarkedet i Norge, slik at det blir slutt på hoppende strømpriser, slik vi opplevde for et drøyt år siden.

Kolonisering

Men at Norge skal hente miljøvennlig kraft fra russerne, mens de selv skal sitte igjen med atomkrafta, har ikke miljøverner Erik Solheim i Naturvernforbundet sans for.

Han synes det er problematisk at Norge som et rikt land henter naturressurser fra en fattigere nabo.

Kolenergo har tidligere vært svært negative til å kutte i atomkraft, til fordel for mer miljøvennlige energikilder.

Bakgrunn: Vindmøller for dummies (29.10.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no