skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Nei til Nordkapp, ja til Vadsø

Turistnæringa, reindrifta og Forsvaret vant kampen mot vindmøller på Magerøya i Nordkapp. Men på Skallhalsen i Vadsø blir det utbygging.

Publisert 05.10.2004 10:13. Oppdatert 05.10.2004 11:19.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Knut-Sverre Horn

Tre andre anlegg i Finnmark bør legges på is etter at de har møtt mye motstand, mener Norges vassdrags- og energidirektorat. Det gjelder Bugøynes i Sør-Varanger, Domen i Vardø og Seglkollfjellet i Båtsfjord.

Ordførerne i de aktuelle kommunene fikk avgjørelsen presentert i formiddag.

Mellom 8 og 16 slike blir å se i Vadsø. Strømmen de gir vil være nok til 11.500 husstander.
(Foto: Knut-Sverre Horn)

Strøm til 11.500 hus

Planene for Skallhalsen i Vadsø ble ikke møt med noen jubel i Forsvaret, men NVE mener at skadevirkningene for Forsvarets radaranlegg kan avhjelpes uten at det koster for mye.

Anlegget blir synlig fra den planlagte nasjonalparken på Varangerhalvøya, men miljøkonsekvensene er også til å leve med, mener NVE.

Svært gode vindressurser og gunstig lokalisering nær eksisterende vei og kraftledning kommer på plussida.

Vindparken vil bestå av opptil 16 vindturbiner. Netto­produksjon vil kunne bli på om lag 230 GWh, noe som tilsvarer strømforbruket til ca. 11.500 husstander.

Forsvarstrøbbel

I Nordkapp er det særlig reiselivet som har holdt en høy profil i kampen mot den planlagte vindparken på Magerøya. Inngrep i naturen passer dårlig med målet om å selge naturopplevelser.

I begrunnelsen fra NVE er det imidlertid reindrifta og Forsvaret som blir trukket fram som hindre for en vindkraftutbygging.

– Ikke kast bort tida

NVE anbefaler også utbyggerne av tre andre vindkraftprosjekter – på Bugøynes i Sør-Varanger, Domen i Vardø og Seglkollfjellet i Båtsfjord – om å droppe videre planlegging. Også her er det reindrifta og forsvarsanlegg som står i veien.

Vassrags- og energidirektør Agnar Aas forklarer at de ikke har fattet noe vedtak i disse sakene, og utbyggerne står fritt til å søke. Men motstanden som er kommet tilsier at NVE ikke vil gi konsesjon, og utbyggerne risikerer å kaste bort mye tid og penger på å utrede prosjekter de aldri får realisert.

Bakgrunn: Vindmøller for dummies (29.10.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no