skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Skjebnedag for vindkraft

I dag offentliggjør Norges Vassdrags- og enerigidirektorat, NVE, hvem som får lov til å bygge nye vindkraftanlegg i Finnmark.

Publisert 05.10.2004 07:09. Oppdatert 05.10.2004 07:47.
Av Jakob Arvola

Fire konsesjonssøknader i Øst-Finnmark og én søknad for Magerøya ligger på bordet. Den lille bygda Bugøynes er ett av stedene som venter med spenning på hva NVE sier i formiddag.

Godt over lønnsom

Det er mandag kveld og en svak sørlig vind feier over Bugøynes, ytterst vest i Sør-Varanger. Denne oktoberkvelden er ikke typisk for Varangerfjorden. Hydro Energi, som klokka ti i dag tirsdag får et svar på søknaden om utbygging av vindpark i fiskeværet, har målt vindstyrken til godt over lønnsom. Elsa Ingilæ Haldorsen i bygdelaget i Bugøynes håper at NVE sier nei:

– De vil ødelegge terrenget, de vil ødelegge mye av dette området, mener Haldorsen.

Frykter dårlig nytt

En av de mest kontroversielle søknadene er det Statkraft som står for med planene for Magerøya. Selskapet ønsker å bygge inntil 25 vindmøller i fjellpartiet over Honningsvåg, men en rekke høringsinstanser har uttalt seg svært kritisk til planene. Negative konsekvenser både for forsvarsanleggene, for turistnæringa og for reindrifta var noen av innvendingene i høringsperioden. Ordfører i Nordkapp, Ulf Syversen, blir orientert klokka ni i dag og er svært spent på hva NVE kommer til å si, men han frykter at han får dårlig nytt:

– Jeg er redd for de sier at det har vært så tunge aktører imot, derfor har NVE besluttet å ikke gi konsesjon.

Umulig å forutsi

Statkrafts søknad om å bygge ut en gigantisk vindpark på Skallhalsen øst for Vadsø har heller ikke blitt helt og fullt omfavnet, eksempelvis har Forsvaret stilt seg kritisk til en park som kan komme til å omfatte opp til 50 vindturbiner med en rotordiameter på ikke mindre enn nitti meter.

Den fjerde vindkraftparken kan bli liggende på Seglkollfjellet i Vardø og Båtsfjord, der er det Varanger Kraft som ønsker å etablere seg. Den femte parken er planlagt til Domen rett ved Vardø, der Norsk Miljøkraft AS ser for seg et førtitalls vindmøller.

Både politiske kilder og kildler i kraftbransjen som NRK snakket med i i går kveld mener at NVEs avgjørelse er helt umulig å forutsi. Men flere peker på at motstanden Forsvaret har gitt til flere prosjekter samt fylkesmannens ønske om en samlet vindkraftplan kan få NVE til å skrinlegge minst to av prosjektene og sette tre på vent. Nordkappordfører Ulf Syversen er pessimistisk på alles vegne:

– Jeg vet ikke om noen får, jeg. Det er rett og slett fordi man tar seg en tenkepause på grunn av overføringsnettet, sier Syversen.

Tilbake på Bugøynes kikker Elsa Haldorsen opp mot fjellskråningene og håper bygda får mer tid:

– Vi har ikke gått mot vindkraft, men når man vil plasserre dette så nær en bebyggelse så er det klart at vi går imot. Det vil være rovdrift mot et samfunn.

Bakgrunn: Vindmøller for dummies (29.10.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no