skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Konkursen var ledelsens skyld

Feilinvesteringer og regnskapsrot var viktige årsaker til konkursen i Tromsø-konsernet HR-Sea Products som la fiskeindustrien i Hasvik øde for to år siden.

Publisert 02.09.2004 06:33. Oppdatert 02.09.2004 06:34.
Av Arnt Ryvold

Konkursen i Tromsøbaserte HR Sea Products Group, som lammet og fortsatt preger Hasviksamfunnene, er blitt forklart med nedgangstidene i fiskeriene.

Regnskapsrot

Men bostyret er ikke enig, og skriver at årsaken til konkursen for to år siden først og fremst var feilinvesteringer i Hasvik, kombinert med nedleggelse i Tromsø og sterk overvurdering av verdiene i Tromsøanlegget, som fortsatt ligger usolgt.

Bostyrets beretning inneholder en detaljert gjennomgang av ledelsens disposisjoner og hva den burde gjort da det bar utforbakke. Bostyrets egen revisor mener å påvise en rekke brudd på aksjeloven og dårlig regnskapsskikk.

Pensjonsaavtale uten styrevedtak

Blant annet inngikk to av eierne en pensjonsavtale med den ene, verdt 3,6 millioner kr. uten styrebehandling. Her har bostyret akseptert at vedkommende betaler tilbake en halv million.

Et halvt år før konkursen, og til tross for underskudd, betalte konsernet 840 tusen kroner i utbytte, og reduserte dermed aksjekapitalen nesten 20 %.

Satte Finnfjord i fare

Bostyret har delvis ettergitt et krav i boet til selskapet Wigo, som eier Finnfjord Smelteverk. Hadde bostyret stått på kravet, kunne smelteverket gått overende, fordi det da ville blitt "realisert", som det heter.

Kan bli straffet

Selskapets ledelse har gjennom sin forretningsdrift gitt kreditorene tap på nær 75 millioner kroner, konstaterer bostyret. Konsernet omfatter 7 selskaper i Tromsø og Finnmark, og hardest rammet ble Hasvik, Breivikbotn og Sørvær, med stillstand og tap av arbeidsplasser. Anlegget i Tromsø er identisk med tidligere Rikardsens rekefabrikk .

Selv vil bostyret ikke straffeforfølge de ansvarlige eller ilegge konkurskarantene, men overlater til påtalemyndigheten å vurdere om det er grunnlag for påtale og straff. Bostyret tilrår også at kreditorer med store tap vurderer erstatningssøksmål. Også selskapets revisor må tåle sterk kritikk og kan bli stilt til ansvar, hvis påtalemyndigheten finner grunnlag for påtale.

Bakgrunn: Ny konkurs truer Sørvær (23.08.2004)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no