skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Svart dag i Sørvær

Skuffelsen er stor i Sørvær. Sparebank1 Nord-Norge vil ikke gi mer i driftskreditt til Aafjord Seafood. Faren for å tape enda mer penger er for stor, mener banken. Nå kan hjørnesteinsbedriften havne i skifteretten.

Publisert 07.09.2004 15:30. Oppdatert 07.09.2004 15:41.
Av Eirik Palm og Rolf Jakobsen

–Vi mener faren for tap er for stor, og det gjelder både leverandørene til bedriften, eierne og ikke minst banken, sier regionbanksjef Per Trygve Holmgren.

–Vanskelig avgjørelse

Det var alt annet enn godt nytt banken hadde å komme med i dag: Banken vil ikke gi Aafjord Seafood mer driftskreditt. Opplegget som er skissert er for usikkert, og egenkapitalen er uansett ikke stor nok til å danne et økonomisk grunnlag for videre drift, mener banken.

–Vi har gjort en grundig vurdering. Vi skjønner at det står om framtida til Sørværsamfunnet, så det har ikke vært en enkelt avgjørelse, sier Holmgren.

–Men banken er en viktig aktør for næringsliv og bosetting langs kysten, og dere markedsfører dere som det. Dere har jo en viktig rolle?

–Jo, men vi er avhengig av at bedriftene drives med lønnsomhet, ellers går det ikke i lengden.

–Skuffet – mildt sagt

Det er liten trøst for styreleder Lars Hustad i Aafjord Seafood.

–Man sitter her igjen med litt skuffelse - for å si det mildt. Særlig av den grunn at sparebanken ikke har tillit til konseptet vi hadde, selv etter at eierne putter inn tre millioner i ny kaptal, sier han.

Senere tirsdag har selskapet styremøte for å se etter andre mulige løsninger, men Hustad tror det vil gå "en dag eller to" før det blir avgjort om selskapet skal gå til skifteretten.

–Jeg vil ikke gi noen forhåpninger, for bedriften er nå i en særdeles kritisk situasjon.

–Det er en svart dag?

–Ja det er det. Mitt selskap ligger an til å tape 1,7 millioner, men samfunnet tror jeg kan bli alvorlig såret her.

Analyse

I følge regionbanksjefen har Sparebank1 Nord–Norge i løpet av de siste årene tapt mellom 20 – 30 millioner på industrisatsinger på Sørøya. I avgjørelsen heter det at banken sammen med Innovasjon Norge vil bidra til en grundig analyse av Sørvær–samfunnets framtidige rolle på fiskemottakssida i Hasvik.

–Hvordan tror du reaksjonene er etter avgjørelsen?

–Jeg skjønner godt at det er skuffelse. Samtidig vil jeg si at det er ikke banken som har brakt dem inn i denne situasjonen, årsaken er dårlig drift og stort tap, sier Holmgren.

Avmakt

I Hasvik er sokneprest Paul Skuland bekymret. Avmakt og fortvilelse preger samfunnet etter nedturene i fiskeindustrien, og soknepresten er usikker på om samfunnet tåler flere nedturer.

-Folk er i hvert fall veldig redd for at dette vil få hele samfunnet il å ramle sammen, sier han.

Bakgrunn: Ny konkurs truer Sørvær (23.08.2004)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no