skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Reinsdyr truer Berlevåg

Hele Berlevåg kan bli gjerdet inn. De siste årene har reinokser stadig oftere trukket ned mot sjøen i sommerhalvåret. Reinen legger igjen ekskrementer, og det har skapt problemer.

Publisert 20.10.2004 14:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Susanne Hætta og Inge Harry Olsen

Det gjelder ikke bare for hageeiere, men også for fiskemottaket i Berlevåg. Det sier kaiformann Geir Westberg.

– De går nede på kaia hvor vi kjører med trucker, og de gjør fra seg der. Det setter seg på dekkene på truckene, og om kontrollverket kommer så stenger de tvert, tror Westberg.

God dialog med reineierne

Reinbeitedistriktet er positive til gjerdet, og kommunen har hele tiden hatt en god dialog med reineierne. Det sier plan- og næringsrådgiver Bjarne Mjelde i Berlevåg kommune.

– Reineierne innser hvilke problemer innbyggerne og samfunnet her har, og de ønsker å bidra med sitt for å løse problemene. Jeg føler at vi har hatt en veldig god dialog med reinbeitedistriktet i denne saken, sier Mjelde.

Settes opp før neste sommer

Dersom Sametinget ikke har innsigelser, blir gjerdet oppført innen sommeren 2005. Westberg syns de 300.000 kronene det kommer til å koste, er lite i forhold til tapene fiskemottaket risikerer.

– Hvis vi skulle få stopp i fire-fem timer hver morgen for å vaske både innvendig og utvendig, så vil det koste mye mer enn 300.000 kroner. Det er jo reineiernes ansvar å holde reinen borte fra bebyggelsen, og derfor må de betale det et reingjerde koster, mener Geir Westberg.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no