skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil ikke ha reinsdyr i byen

Dette blir trolig den siste sommeren med reinsdyr i gatene i Hammerfest. Byen skal gjerdes inn for å holde reinsdyrene borte. Men nettopp reinsdyrene i sentrum er den største attraksjonen i byen, mener turistene.

Publisert 21.07.2005 14:06. Oppdatert 22.07.2005 07:42.
Nærkontakt med reinen er det beste med Hammerfest, sier mange turister til NRK. De synes det er en dårlig ide å stenge dyrene ute.
(Foto: Eirik Palm, NRK)

Av Eirik Palm

Til høsten starter arbeidet med å gjerde inn byen for å holde reinsdyrene borte. Men ikke alle synes det er en like god ide.

Spektakulært

- Vi vil trolig huske reinsdyrene best. Vi likte dem best. En av de unike sidene ved Hammerfest har vært å ha reinsdyr rundt oss - overalt.

Det forteller kanadiske Lara Edmonds Varner og mannen Greg, som har tatt med seg barna på ferie i Finnmark. Turister NRK har snakket med denne uka, slår alle fast at det er reinsdyrene i byen som er det mest spektakulære ved Hammerfest.

Skit og ødelagte hager

Men hammerfestingene sykes ikke det er like spektakulært med reinsdyr i byen. Dyrene ødelegger hager og legger fra seg visittkort overalt. Flere runder med forhandlinger har endt med at det skal bygges reingjerde rundt hele byen for å holde dyrene vekk. Arbeidet starter i høst.

Rein, men ikke i byen

- Jeg tror turistene, i likhet med hammerfestingene, vil ha det rent og ryddig rundt seg. Og jeg tror vi i dialog med reiselivet og reindriftsnæringa skal finne en løsning hvor turistene får se rein også i framtida, om enn ikke i selve byen, sier varaordfører Kristine Jørstad Bock.

- Men det er nettopp det de synes er så spektakulært?

- Kanskje å se rein i byen i fem minutter. Men det er ikke mye spektakulært å ha rein i byen en hel sommer. Det blir mest skit, for å si det rett ut.

- Dårlig ide

Tyske Gerd Muller er imponert over reinsdyrene. Det er nettopp historiene om dyrene som har gjort ham nysgjerrig.

- Jeg tror hammerfestingene må velge mellom turister og dyr, eller ingen dyr og færre turister, sier han.

Hammerfest skal etter planen være inngjerdet til neste sommer.

Nærkontakt med reinen er det beste med Hammerfest, sier mange turister til NRK. De synes det er en dårlig ide å stenge dyrene ute.
(Foto: Eirik Palm, NRK)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no