skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Forhandler om andre løsninger

Helse Finnmark forhandler nå om å kunne gå med underskudd neste år. Alle helseforetakene er pålagt å gå i balanse neste år, men det vil ikke Helse Finnmark klare uten dramatiske kutt.

Publisert 03.11.2004 16:35.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jenny Duesund og Inge Harry Olsen

Barneavdelingen ved Hammerfest sykehus, sykestueplasser i hele fylket og rehabiliteringsavdelingen i Kirkenes er foreslått nedlagt.

Men verken styreleder i Helse Nord, Olav Helge Førde, eller styreleder i Helse Finnmark, Trine Magnus, mener det er aktuelt.

Politisk umulighet

– Slik jeg ser det er dette både en prioriteringsmessig og politisk umulighet. Det strider mot prioriterte områder; både barn og rehabilitering er prioriterte områder. Vi er pålagt samhandling med kommunene i styringsdokumentet fra Helse Nord, så slik jeg ser det kan ikke styret gå inn for slike forslag, sier Magnus.

– På den annen side er det helt klart at ledelsen i Helse Finnmark og de ansatte har gjort et så grundig arbeid at hvis vi skal hente inn ytterligere økonomiske gevinster utover det man nå er i ferd med å gjøre, så har vi ikke noen andre forslag å komme med, sier Trine Magnus.

Andre løsninger

Hammerfest sykehus
Listen som har opprørt folk i Finnmark, er en liste over de neste skrittene som må til dersom Helse Finnmark må gå i balanse neste år. Etter at det er spinket og spart der man har kunnet, er det sykestueplasser, barneavdelingen og rehabilitering som er neste skritt.

Men dette er et skritt som ingen ønsker å gå. Det pågår derfor forhandlinger som kan løse situasjonen på en annen måte, forteller Trine Magnus:

– Nå er jeg i drøftinger med ledelsen i Helse Nord om hvordan vi i fellesskap skal lage en strategi for den økonomiske og praktiske situasjonen for Helse Finnmark i 2005.

Flere muligheter

Olav Helge Førde sier det finnes flere muligheter for hvordan Helse Finnmark kan få litt mer tid til å løse sine økonomiske problemer.

– Da må enten de andre spare mer av hensyn til Finnmark, eller vi må finne løsninger som gjør at Helse Finnmark får litt mer tid. Nå er det en omstilling på gang i Finnmark, det går virkelig godt der oppe, de ansatte snur seg rundt og vi er godt i gang med å få kontroll med økonomien, sier Olav Helge Førde.

– Det vi trenger i Finnmark er først og fremst litt mer tid, og jeg tror vi skal klare å finne løsninger på det som gjør at vi slipper å gå til dramatiske skritt der oppe.

– Hvilke løsninger?

– En mulighet er for eksempel å yte lån til Finnmark, som naturligvis må betales tilbake, men som vil gi Finnmark mer tid til å komme i balanse.

Mister neppe så mange tilbud

Hvilke konsekvenser det vil få for andre deler av Helse Nord dersom helse Finnmark vil få gå med underskudd neste år, vil avhenge av løsningene Helse Nord og Helse Finnmark kommer frem til, men i Finnmark vil befolkningen neppe miste så mange av sine viktige tilbud som mange har fryktet.

Det vil i alle fall ikke komme fra det sittende styret, lover styreleder i Helse Finnmark, Trine Magnus.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM HELSEFORETAKENE

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no