skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kinesisk-europeisk tekstilstrid

Kinesiske og europeiske forhandlere forsøker å komme til bunns i kleshaugen som skaper strid mellom EU-landene og den nye økonomiske stormakten i øst.

Publisert 25.08.2005 20:17. Oppdatert 25.08.2005 20:42.
SE OGSÅ:
ALT OM:
EU-talsmenn beskriver de vanskelige samtalene som konstruktive, og sier at partene vil fortsette forhandlingene i morgen.

Lass på lass med tekstiler kommer til Europa fra Kina, og likevel frykter europeiske klesbutikker å gå tomme før jul. Årsaken er en bitter strid om hvor mye klær kineserne skal få selge i EU, der tollmyndighetene foreløpig nekter å frigi tekstilproduktene.

Striden har ført til at europeiske havnelagre og pakkhus nærmest holder på å revne under presset fra billige, kinesiske bukser og gensere. Det haster med å få til en løsning, men ingen våget torsdag å spå når forhandlingene i Beijing kan være avsluttet.

En kinesisk kunde i en tekstilbutikk i Kinas hovedstad Beijing i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)

Ingen tidsfrist

– De forsøker først og fremst å finne en strategi for å løse konflikten om produktene som er blokkert i Europa, sa en talsmann for EUs forhandlingsdelegasjon i dag til nyhetsbyrået AFP. Det er ikke satt noen tidsfrist for samtalene, som tas opp igjen fredag.

– Samtalene fortsetter, opplyste EU-talskvinne Amelia Torres i kveld.

– Atmosfæren mellom partene er konstruktiv og vennlig, la hun til.

EU-myndighetene står under voldsomt press fra importører og forhandlere av klær som krever full gjennomgang av importkvotene europeere og kinesere ble enige om i juni.

For sju av de ti typene tekstiler denne avtalen dekker, er kvotene allerede oppbrukt.

– Vi håper at varene som ligger lagret i europeiske havner, kan bli frigitt så raskt som mulig. Men hovedansvaret ligger ikke på kinesisk side, sa den kinesiske tekstilbransjens talskvinne Hu Min torsdag.

«Alvorlige feil»

EUs handelskommissær Peter Mandelson innrømmer at kvoteavtalen fra juni har vist seg å inneholde alvorlige feil, men sier disse feilene var vanskelige å forutse.

– EU-kommisjonen har lagt seg på en rimelig og balansert linje, og vi holder oss til den, sier Mandelson.

Ifølge kinesiske medier ligger 59 millioner gensere, 17 millioner bukser, 1,25 millioner behåer og 410.000 bluser stablet fra kjeller til loft i europeiske lagerbygninger.

Ett av problemene for forhandlerne i Beijing er at ingen vet om disse tallene stemmer.

Og uten en skikkelig vareopptelling er det vanskelig å komme fram til en detaljert løsning på problemet. Dermed må mye av grovarbeidet gjøres av det diplomatene kaller tekniske forhandlere, før folk med politiske fullmakter kan finpusse en eventuell avtale.

(NTB-Reuters-DPA)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KINA

SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no