skilleMøt de ansatte, NRK Hedmark og Oppland, toppbanner, promotoppskillePromo, Topp 8, 230skille_slutt
NRK Hedmark og Oppland progr. 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Programmer NRK Hedmark og Oppland Sist oppdatert 17:52
VÆRET
TRAFIKK
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
KONTAKT
NRK Hedmark og Oppland
2626 Lillehammer Tlf: 61 28 72 00 Fax: 61 28 72 32

Distriktsredaktør

Nettansvarlige


 

Simen og Erik i Italia vant nett-trekning

Tenk deg ett år fri, leilighet med utsikt til Vesuv og Napolibukta, og attraksjoner som Pompei og Capri 20 minutter unna... Dette er virkeligheten for Erik Schjerven og Simen Opsahl!

Publisert 26.02.2001 12:00. Oppdatert 26.02.2001 13:12.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Simen Opsahl, opprinnelig fra Vinstra, og Erik Schjerven, Jaren, drømte i måneder og år før de kastet seg ut i eventyret i fjor sommer. Denne måneden vant de nettkonkurransen vår, der opplendinger i utlandet kan melde seg på pr e-post og vinne lokalradiokrus. Neste trekning er 15. mars.
Verandaen med utsikt til Vesuv.
Samboerparet fant ut at de måtte ta et valg; enten slutte å drømme om et langt opphold i utlandet, eller realisere drømmen - gjøre det! Nå har de bodd et halvår i den lille landsbyen Seiano i Napolibukta, i en stor leilighet med flott utsikt i alle himmelretninger, og stortrives, i følge e-posten som Simen har sendt oss.

Fra Jaren og Vinstra til Napoli-bukta

- Stedet er ikke stort, ca 400 innbyggere, men vi har alt vi trenger i nærheten. Slakter (med litt ekstra: brød, frukt etc.) post, bank og selvfølgelig den lokale baren som er byens midtpunkt og møtested. Så hvorfor havnet vi her? Vel, det er jo så "in" for tiden å være utbrent pga. stress, stort arbeidspress, lange dager, karrierejag etc. etc. Dette var nok en medvirkende årsak, men jeg har alltid vært nysgjerrig på andre kulturer og mennsker, noe som har ført til mange reiser over hele verden, både i forbindelse med jobb som markedskonsulent hos turopperatøren Globetrotter i Oslo og på egne ferier. På disse reisene har du liksom bare fått en smak av hva landet har å tilby, og ønsket om å være ett sted over en lengre periode var lenge oppe til diskusjon.

- Nå gjør vi det!

- Skrittet du tar fra tanken slår deg første gangen til du faktisk har realisert planen og står med billetten i hånda, er for de fleste stor. De fleste har nok tenkt tanken, men det har blitt med det. Vel, det var ikke noe annerledes med oss. Vi gikk i måneder og år og lekte med tanken, og hver gang sa vi: nå gjør vi det, hva??, men nei!
Til slutt ble vi så lei at vi besluttet å aldri snakke om det mer, eller faktisk realisere det. Vi gikk heldigvis for det siste. Supre arbeidsgivere ga oss permisjon i ett år, leiligheten ble leid ut, kredittkort og nettbank opprettet. Flybillett innkjøpt, og vips! så var vi på vei til Sorrento-halvøya i Sør-Italia for ett år.

Utsikt til Vesuv og masse husrom

- Så nå er vi altså her. Vi bor i en super leilighet med utsikt over hele Napolibukten med vulkanen Vesuv som "juvelen i kronen". Litt av ideen var å få en såpass stor leilighet at vi kunne ta imot besøk fra gamlelandet, noe som har resultert i flere besøk fra både famile og venner. Området har utrolig mye å by på, så fritidsproblemer har vi ikke hatt. Vesuv og Pompei ligger ca 20 minutter unna. Øyene Capri og Ischia nås med båt på ca 20 - 30 min. Positano og Amalfi (hvor Ibsen skrev "Et dukkehjem" på Hotel La Luna) er 30 minutter unna med buss, og storbyer som Napoli og Roma ligger bare en 1 - 2 timer unna. Med andre ord, midt i smørøyet!

Fra stress til yoga og bena bak ørene

- Vi var nok lenge litt skeptiske til å skulle bruke ett år til "ikke å gjøre noen ting", men det er utrolig hvor lett du tilpasser deg et liv uten klokke og faste gjøremål.
Vi hadde jo planer om både hotelldrift, starte restaurant eller butikk, men......det har blitt med tanken. I steden har vi reist masse, lest alle bøkene du alltid har tenkt å lese, gått lange turer, trent mye etc. Når det gjelder trening så har jeg alltid hatt et ønske om å lære meg Yoga, så den medbrakte "How to learn yoga in a weekend"..... har vært til god hjelp.... ! Eh! Den såkalte "weekenden" har nok blitt noe forlenget, men jeg er nå spesialist i det såkalte "Hilsen til solen hjulet". En rekke strekk og bøy øvelser som skal utføres i et bestemt mønster. Det neste blir "bøye bena bak ørene"-kapittelet i en "avslappet" posisjon. Ser for meg at dette vil skje først om en måned eller to....

Full pupp på tv

- Italiensken har etterhvert begynt å komme seg. Nå skal det sies at samboeren snakker flytende, så da er det lett å bruke det som "sovepute", men 14-dagers intensiv kurs er gjennomført og bestått(!!), så jeg tar det som det kommer.
I tillegg lærer jeg en del av de utrolig dårlige TV-programmene som går. Beklager dersom noen føler seg støtt av dette, men jeg tror italienerene kunne hatt godt av en studietur til NRK. Alle filmer er selvfølgelig dubbet, men i tillegg har italienerene en utrolig evne til å lage de mest håpløse show. Du tar en rappkjeftet programleder, som til stadighet avbryter showet for å være med i en reklamesnutt, flankerer ham med ett dusin lettkledde damer, som ikke gjør stort annet enn å stikke sine atributter (les: store) frem i kameraet, finner ett dårlig tema, som f.eks. svigerinner på den ene siden av salen som konkurrerer mot svigermødrene på den andre, med ektemennene i midten til å gi poeng. De to parter konkurrerer mot hverandre, med de "vanskeligste oppgaver" av typen "Moteshow i undertøy", hvem tar seg best ut, svigermødrene eller svigerdøttrene? For deretter å da forføre programlederen på best mulig måte. Ektemennene gir poeng til den de mener er mest sexy, og har utført den "vanskelige" forføringsoppgaven best................!!Vanskelig å forestille seg hvem som får flest poeng....har ennå ikke sett att svigermødrene har gått seirende ut.
Blir nok flink i italiensk av dette!

Feiring på kirkegården

- Det har blitt mange og spesielle oppelvelser de månedene vi har bodd her. En opplevelse som spesielt gjorde inntrykk var Allehelgensdag den 01 november. Dette er dagen da alle hedrer sine døde slektninger. Vi hadde jo ingen grav å gå til (heldigvis får en vel si), men vi forsøkte jo å "blend in" som best vi kunne. Det var faktisk en utrolig opplevelse. Alle, og da mener jeg alle, graver var pyntet til randen med friske blomster og lys. De som har mest penger får satt opp sine egne små mausoléer som er alt fra minimalistiske "stålhus" til prangende ornamentutsmykkede bygninger. Disse er da for hele slekten. Ledige plasser ligger klare til neste mann/kvinne i familien som måtte finne på å dø. Litt snodig egentlig - "her skal jeg ligge da......." Stemningen var helt spesiell. Alle i sin fineste stas, lett konverserende mellom gravstøtter med eller uten blinkende kors, - ja, du kan faktisk "leie" strøm til gravstøtten for å "pynte" den litt ekstra!
Med andre ord, ikke helt som hjemme, men det så ut som alle hadde et utrolig avslappet forhold til død og sorg. Noen gråt, andre lo. Utrolig! Jeg fikk litt sansen - det var en sterk kontrast til vår, etter min mening, noe mere pietistiske, nøkterne statskirke.

Sexy Miss Italia som Jesu mor

- Så kom jo julen da...Juleforberedelser er det ihvertfall så det "monner" her. Jesus, Maria og stakkars Josef (han er nok litt "til overs" i den katolske verden...) finnes i alle utgaver, fra den minste plastfigur til levende utgaver. Ja, faktisk så har de krybber med ordentlige personer som fremtiller Jesu fødsel. Den mest populære "krybbe-fremførelsen" i år var krybben hvor årets Miss Italia fremstiller Maria. Sjelden har vel Maria vært mere sexy...........! Får bare håpe at "Maria" skifter til noe annet innen Miss World-konkurransen skal gå av stabelen. Hun har vel små sjanser i det antrekket.

Gir gjerne Italia-råd


Jeg kunne fortsette å fortelle om ulike episoder fra det italienske dagliglivet over flere sider fremover, men det er vel best å runde det hele av før jeg tar helt av.
Vi skal være her frem til 1. september, så er det noen som har noen spørsmål vedrørende området, det å være ett år utenlands etc. så send gjerne en mail: simenogerik@libero.it

Benvenuti in Italia.

Simen"

NRK takker for en artig og veldig interessant reise-e-post fra landsbyboerne Simen og Erik! Vi gratulerer og sender en beundrende hilsen til opplendinger som sørger for at drømmer blir virkelighet!

Siste saker:

 
10 SISTE FRA NRK HEDMARK OG OPPLAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no