Her er oppskriften på grekernes moussaka med aubergin, og en norsk variant med poteter.
SE OGSÅ: |
|
|
ALT OM: |
|
På gresk
4 porsjoner:
2 auberginer
2 ss meierismør
400 g karbonadedeig
2 løk, i strimler
1/2 boks tomater
1 boks (50 g) tomatpure
1 ts salt
1 laurbærblad, knust
1 bunt persille, finklippet
1/2 ts pepper, malt
1 ts hvitløksalt
1 ts oregano, malt
1 dl buljong
Ostesaus:
50 g meierismør
50 g hvetemel
5 dl melk
200 g revet ost, f.eks. jarlsberg eller sveitser
3 egg
1 ts salt
1/2 ts muskattnøtt, revet
I stekeovnen, i ildfast form, ved 160 grader C, ca. 45 minutter. Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør på panne. Brun kjøtt og løk i smør, tilsett tomater, tomatpure, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter. Lag hvit saus av smør, mel og melk. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og muskatnøtt. Legg auberginer og kjøttsaus lagvis I en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes. Stek moussaka og server med en frisk salat til.
|
Foto: Alf Børjesson |
På norsk
4 porsjoner:
8 middels store poteter
2 ss meierismør
300 g kjøttdeig
1 middels stor løk
1 boks (400 g tomater)
2 ss tomatpuré
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 hvitløksbåt, presset
5-6 friske basilikumblader
1 dl buljong
Ostesaus:
3 ss meierismør
3 ss hvetemel
3 melk
200 g ost, revet
3 egg
1 ts salt
litt revet muskat
Ildfast form, ca. 1 1/4 liter. I stekeovnen: 175 grader C, ca. 40 minutter. Skjær skrelte poteter i skiver og stek dem lett i smør. Smuldre kjøttdeigen i stekepannen og brun den sammen med grovhakket løk. Tilsett moste tomater, tomatpuré, salt, pepper, hvitløk og basilikum. Spe med buljong og la blandingen småkoke noen minutter. Lag ostesausen. Rør melet ut i smeltet smør. Spe med melk. Tilsett ost, sammenvispede egg, salt og muskat. Legg poteter og kjøttsaus lagvis i smurt form. Hell ostesausen på toppen, dryss på litt ekstra ost og stek moussakaen.
Kilde: Tine