skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 
Pinlig nederlag for Norge og Russland:

Ubåt-avtale gikk i vasken

Rett før Norge og Russland skulle undertegne avtalen om å hugge opp gamle atomubåter, ble det klart at de to landene ikke var enige likevel.

Publisert 12.06.2003 12:24. Oppdatert 12.06.2003 14:10.
Av Skjalg Jensen og Knut-Sverre Horn

Høflig tone, men ingen avtale mellom statssekretær Kim Traavik og viseatomenergiminister Sergej V. Antipov. (Foto: Thomas Nilsen, Barentssekretariatet)
Avtalen skulle signeres med pomp og prakt i Kirkenes klokka 11 i dag. Men rett før undertegningen ble det klart at partene slett ikke var enige. Det bekrefter statssekretær Kim Traavik i Utenriksdepartementet.

– Det som skjedde, var at russerne umiddelbart før undertegningen tok opp et spørsmål som ikke var avklart, nemlig hva som skal gjøres med brenselet som tas ut av de to ubåtene som Norge skulle finansiere opphuggingen av, sier Traavik til NRK.

Han mener det åpenbart må være russernes eget ansvar å ta seg av det radioaktive brenselet i ubåtene, men russerne var altså ikke enige der.

Seier på forskudd

Og uenighet i dag kom trolig som en stor overraskelse: I pressemeldingen som norsk UD sendte ut tirsdag denne uken, går det klart fram at signeringen i dag var regnet som en ren formalitet. – Vi er på norsk side stolte av å være det første land som undertegner kontrakter om opphugging av ubåter fra Nordflåten, skrev Traavik da.

I dag undertsreker Traavik at han ikke regner dagens hendelse som noen krise, og han antar at avtalen kan signeres om ikke lenge.

Likevel er det ingen tvil om at Norge har gått på et diplomatisk nederlag. Og det årlige møtet i den norsk-russiske kommisjonen for atomsamarbeid, som skulle startet med å feire dagens avtale, fikk en verst tenkelig start.

Sikre atomavfall

Avtalen mellom Norge og Rusland skulle sørge for at to utrangerte ubåter fra Nordflåten ble hugget opp på to skipsverft, ett på Kola og ett i Severodvinsk. Samtidig skulle radioaktivt avfall sikres på forsvarlig vis.

I alt 50 gamle ubåter på Kola venter på å bli hugget opp.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no