skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Frykter atomulykke

Forskere mener det internasjonale arbeidet for å bedre atomsikkerheten på Kolahalvøya er så dårlig koordinert, at det kan føre til en atomulykke.

Publisert 14.01.2005 07:35.
Av Bård Wormdal

Det er forskere ved Universitetet i Trondheim og amerikanske forskere ved Center for Nonproliliferations Studies i USA som er bekymret for atomopprydningsarbeidet på Kola. En av dem er forsker Ole Reistad ved Institutt for fysikk, Universitetet i Trondheim:

– I Andrejevabukta kan det være et problem at opprydningen er risikofylt og at myndighetene som har best kontoll på hvordan dette skal gjøres ikke er godt nok engasjert. Det kan føre til uhell.

Verste atomsøppelplass i Europa

Andrejeva-bukta er en nedlagt base for den russiske marinen, bare fem mil fra Norge. Området blir betegna som den verste atomsøppelplassen i Europa. Både Storbritania, Italia og Norge samarbeider nå med russiske myndigheter om å sikre brukt brensel og annet atomavfall.

Forskerne mener samarbeidet er dårlig forankret hos russiske myndigheter.

– Det aller viktigste er at de som har eierskap til disse problemene på russisk side er med. Forsvarsdepartementet og tilsynsmyndighetene er ikke med der hvor den viktigste planlegginga skjer, sier Reistad.

3,5 milliarder dollar

Norge har hugd opp to uforsvarlig lagra utrangerte atomubåter til en kostnad på 130 milllioner kroner. Også Canada, Tyskland og EU og USA er med i arbeidet. Et overslag over de totale kostnadene for en forsvarlig demontering av de omlag 200 atomubåtene i Norges nærområde er på 3,5 milliarder amerikanske dollar.
Forskerne sår tvil om russernes reelle vilje til å være med å løse problemet. De antyder at ønske om vestlige penger for demonteringsjobben kan være vel så viktig.

Det ikke har vært mulig å få en kommentar fra Utenriksdepartementet, som har ansvaret for den norske innsatsen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no