skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Nye 31 millioner til atomsøppel på Kola

Norge gir ytterligere 31 millioner kroner til atomoppryddingen i Russland.

Publisert 15.02.2005 17:47. Oppdatert 15.02.2005 17:56.
Fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark og Murmansk-guvernør Jurij Jevdokimov inngikk tirsdag avtale om nye atomoppryddingsprosjekter for 31 millioner kroner.

De to møttes på det russiske generalkonsulatet i Kirkenes for formelt å videreføre atomoppryddingsprosjektene i Andrejevabukta og utskifting av radioaktive batterier til fordel for solcellepaneler ved fyrlykter i Murmansk, Arkhangelsk og Nenets.

Andrejevabukta er Europas uten sammenligning verste atomlagringsplass. (Foto: Bellona)
- Vi har aldri før bevilget så mange penger innenfor ett år til disse prosjektene. Med denne tildelingen understreker Norge viljen til å stå fast ved løftene om å være med å tilrettelegge for den viktige atomoppryddingen på russisk side, sier fylkesmann Gunnar Kjønnøy til NTB.

Atompøl

Andrejevabukta var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåtene. Andrejevabukta er Europas uten sammenligning verste atomlagringsplass og inneholder blant annet 22.000 brenselsstaver, 9.000 tonn fast radioaktivt avfall og 5.000 kubikkmeter flytende radioaktivt avfall.

Storbritannia, Sverige og Italia har sagt seg villig til å
starte prosjekter for håndtering av avfallet. Norges rolle har vært å bidra til bedre arbeidsforhold for vaktmannskapene ved anlegget, og investere i infrastruktur rundt atomavfallsanlegget.

Ruster opp kai

I Kirkenes ga Kjønnøy tilsagn om 11 millioner kroner til prosjekter i Andrejevabukta. -Vi skal starte prosjekteringen for opprusting av kaianlegget slik at det kan håndtere frakt av brukte brenselselementer, sier
sjefingeniør Per Einar Fiskebeck hos fylkesmannen i Finnmark til NTB. Han har det siste tiåret jobbet med sikring i Andrejevabukta som ligger 50 kilometer fra norskegrensen.

Aktive gjerder

I 1993 bygde russerne for egen regning et gjerde rundt atomavfallsplassen. Nå skal norske midler gå til ytterligere sikring av de mest sensitive områdene ved å bygge såkalte aktive gjerder med sensorer.
Dette som gjør det umulig å fjerne radioaktive komponenter fra området, sier Fiskebeck.

Norge har til nå brukt 76,2 millioner kroner til å ruste opp infrastrukturen rundt det forfalne anlegget.

Fyrlykter

Hoveddelen av årets tildeling, om lag 20 millioner kroner går til fyrlyktprosjektet der radioaktive batterier skiftes ut med solceller på fjerntliggende fyrlykter. Her gjøres et krafttak både for å håndtere kasserte batterier og å erstatte eksisterende batterier med solceller, sier fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

Til sammen 31 generatorer som inneholder 46 radioaktive
brenselselementer skal i løpet av 2005 skiftes ut, til fordel for 30 solcellepaneler i løpet av året.
RTG-batteriene inneholder radioaktivt strontium. Batteriene er så små at de fryktes brukt til å lage skitne bomber.

Flere forsøk på tyverier av RTG-batterier er oppdaget de siste årene. Ved to anledninger har gjerningsmennene fått stråleskader da de kom i kontakt med de radioaktive batteriene under jakt på metaller.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no