skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Nytt atomlager på Kola

Et nytt midlertidig lager for 120 atomreaktorer bygges nå i Saida-bukta ved byen Poljarnyj på Kolahalvøya, 30 mil fra Finnmark.

Publisert 13.07.2004 07:43. Oppdatert 13.07.2004 08:22.
Av Silvana Elisabeth Granlien

Reaktorer fra utrangerte ubåter skal lagres på land, bare 30 mil fra Norge.
Mange av de gamle reaktorene har rustet og kan synke når som helst. I dag blir 50 av dem holdt flytende i Saida-bukta, men planen er å ta dem på land og forvare dem skikkelig til det om 70 år ikke lenger er særlig strålefare. Men slik de gamle reaktorene ligger nå er de ikke sikret, ifølge Murmansk TV.

Brann verst

Det nye lageret vil ligge nesten 30 mil fra norskegrensa. Og atomfysisker Nils Bøhmer i Bellona sier dette er et stort og viktig prosjekt.

- Dette er det anlegget som skal ta hånd om det som blir igjen etter at russerne har kuttet opp atomubåtene, sier Bøhmer. Han sier dette om de 50 reaktorene som i dag flyuter i Saidabukta:

– Den største risikoen er at reaktorene skal synke. Da får man forurensning til sjøen. Heldigvis for Norge går havstrømmene østover. Men man kan tenke seg at det begynner å brenne, fordi man har puttet en god del avfall i disse seksjonene. Ved en brann kan radioaktivt nedfall havne i Norge dersom man er uheldig med været, sier Bøhmer.

Ikke norsk støtte

Byggingen av det nye lageret startet sist lørdag og er finansiert av tyske myndigheter. Det skal være ferdig i 2007, men allerede neste høst skal de første reaktorene berges på land.

Tyske myndigheter har bevilget 300 millioner euro (2,5 milliarder kroner) til atom­sikker­hets­pro­grammer i Russland via Global Partnership. En kontrakt på 18 millioner euro er alt underskrevet. Norske myndigheter er ikke direkte inne i dette prosjektet, men konsentrerer seg heller om atomsikring i Andrejeva-bukta.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no