skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Fortsetter å betale på atomavfalls-program

Utenriksdepartementet sier de ikke vil stoppe utbetalingene til et omstridt atomavfallsprogram i Nord-Russland. Norge bidrar med åtti millioner kroner til programmet som den russiske riksrevisjonen stiller seg svært kritisk til. Leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Ågot Valle (bildet) er svært kritisk.

Publisert 10.12.2003 06:41.
Av Andreas Hagen

Utenriksdepartementet har bevilget åtti millioner kroner til et prosjekt som skal sørge for opphugging av to atomdrevne ubåter som ligger i opplag på Kolahalvøya. Det radioaktive avfallet blir fraktet til russernes gjennvinningsanlegg i Majak i Sibir.

Det er statsforetaket Minatom som er ansvarlig for driften av anlegget og den russiske riksrevisjonen mener de ikke har kontroll over avfallet. Lederen i Stortingets kontrollkomitè Ågot Valle fra SV er svært skeptisk til aktiviteten ved anlegget.

Det at norske myndigheter indirekte er med på å betale for aktivitet ved gjennvinningsanlegget i Majak gjør at Valle nå krever alle fakta på bordet.

Hun vil at Stortinget skal få vite alt om Norges rolle og hvilke konsekvenser russernes gjennvinning har for miljøet.
Statssekretær i utenriksdepartementet Kim Traavik innrømmer at gjennvinningen av det radioktive avfallet i Majak utgjør en miljøtrussel. Men han mener allikevel at Norge bør fortsette sitt engasjement i Nordvest-Russland:
- Problemet er at det ikke finnes så mange andre muligheter i dagens situasjon, og da må vi velge om vi skal gjøre noe eller om vi skal vente på at vi har løst dette problemet på en ideell måte, sier Traavik.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no