skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

I gang med atomsikringa

Den fysiske sikringen av atomavfallet i Andrejeva-bukta er i gang. I oktober vil anlegget være sikret mot tyveri.

Publisert 29.08.2005 07:13.
Av Bård Wormdal

Et lageranlegg for den russiske Nordflåten fire mil fra Finnnmark har nok radioaktvt materiale til å lage 5000 Hiroshima-bomber.

Lagret har til dags dato vært uten noen form for fysisk sikring.

Har manglet sikring

– Nå er et arbeid for å bygge et tre meter høyt gjerde med kameraer og sensorer godt igang, og arbeidet være ferdig i løpet av høsten, sier den norske prosjektlederen Per-Einar Fiskebeck.

To kilometer av det tre kilometer lange gjerdet er ferdigbygd. Nybygde vaktbuer skal utstyres med monitorer og utstyr for å kontrollere all biltrafikk ut og inn av området. Alt skal være på plass innen utgangen av oktober.

Det er et firma fra Moskva som vant anbudet og gjør selve arbeidet på norske skattebetaleres regning. Per-Einar Fiskebeck hos Fylkesmannen i Finnnark er av Utenriksdepartementet utpekt for å følge med at de åtte millionene som er avsatt blir brukt på best mulig måte. Han forteller at det hittil ikke har vært noen form for sikring av anlegget.

Atomsøppelplass

Planen er etterhvert å skipe ut atomavfallet til forsvarlig lagring andre steder. Men det har vært usikkerhet om kaianlegget er brukbart for utskipning og om det skjuler seg radioaktivt avfall på bunnen i havneområdet. Undersøkelser i sommer har så langt vært positive.

Denne uka var også representanter fra Sverige og Storbritania i Andrejevabukta. Storbritania har bevilga omlag et hundre millioner kroner til prosjektet, og er godt i gang med å utvikle containere for å frakte ut avfallet. Sverige har også i lengre tid utreda hvordan avfallet kan bli tatt ut og frakta videre. Det er antatt at det fortsatt vil gå tre-fire år før den første skipslasten med atomavfall går fra bukta som av fagfolk er blitt betegna som Europas verste atomsøppelplass.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM ATOMAVFALL

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no