skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– EU godtar nordnorsk støtte

EU åpner for regional statsstøtte – ikke bare i fattige områder, men også i arktiske strøk.

Publisert 15.07.2004 07:24. Oppdatert 15.07.2004 09:48.
Av Jenny Duesund

Det er dyrt å bo spredt, som i Finnmark. Og det er EU i ferd med å skjønne, ifølge kommunalministeren. (Foto: Knut-Sverre Horn)

EU lager nye retningslinjer for regional statsstøtte, og kommunal- og regionalminister Erna Solberg mener forslaget viser forståelse for norske forhold. Hun mener tiltakssonen kan sikres og muligens utvides dersom forslaget blir vedtatt:

- Vi har jo en periode fryktet at vi ved revisjon av reglene ville kunne oppleve større og mer dramatiske endringer, men nå ser det ut for at vi i alle fall i de «arktiske områdene», altså Nord-Norge, ser en prinsipiell enighet om at vi kan ha tiltak i dette området, sier Solberg.

Utvides?

Tidligere har reglene i hovedsak tatt utgangspunkt i inntektsforskjeller og gitt tillatelse til statsstøtte i områder med lav inntekt. I Norge er problemet annerledes. Her er det høye utgiftsforskjeller som regionalpolitikken skal kompensere for. Forslaget til de nye reglene åpner for at områder med lav befolkningstetthet, og de arktiske områdene især, skal kunne få støtte. Da vil det være mulig å opprettholde tiltakssonen, og kanskje til og med utvide den, mener Solberg:

Sverige og Finland har dratt EU i riktig retning, mener Erna Solberg. (Scanpix)
- Hvis forslaget blir endelig vedtatt, så er det klart vi kan beholde tiltakssonevirkemiddlene våre. Deretter er det et spørsmål om vi vil kunne trekke grenser slik at vi vil kunne ha mer fleksible tiltak også lenger sørover i Nord-Norge.

Solberg håper at de fire nordligste fylkene vil kunne få status som arktisk sone.

Nordisk innsats

Sverige og Finland har tilsvarende interesser og har drevet lobbyvirksomhet sammen med Norge. Solberg mener den må få æren for at EU i forslaget har større åpenhet for distriktspolitiske virkemidler. Hun forteller at lobbyvirksomheten derfor vil fortsette fremover, for å sikre at dette og enda mer nasjonal frihet får gjennomslag når EU-kommisjonen skal ta stilling til retningslinjene.

- Det er relativt stor sannsylighet for at det som i utgangspunktet ligger her, kan gå igjennom. Og så er spørsmålet om vi klare å få til et større handlingsrom for distriktspolitikk med litt andre virkemidler, sier Erna Solberg.

De nye retningslinjene skal tre i kraft 1.januar 2007.


Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM TILTAKSSONEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no