skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Mot rettssak om finnmarkstillegget

Norge bøyer ikke av for kravet om at finnmarkstillegget i barnetrygden også skal gjelde utlendinger som har barna i hjemlandet.

Publisert 13.12.2004 07:29. Oppdatert 13.12.2004 07:54.
Av Skjalg Jensen

Det er EFTAs overvåkingsorgan ESA som har satt fram dette kravet. Norge har sagt bastent nei før. Når regjeringa fortsatt står på sitt, kan saken havne i EFTA-domstolen. Det erkjenner barne og familieminister Laila Dåvøy.

– Kravet fra ESA ville undergrave hele ordningen med finnmarkstillegg, sier statsråd Laila Dåvøy.
Hun står på sitt, med den begrunnelsen at ESAs vedtak er med på å undergrave hele ordningen:

- Hvis vi skulle bli nødt til å utbetale denne støtten til personer som bor utenfor tiltakssonen, vil det i seg selv undergrave hele ordningen slik den er tenkt fra vår side, sier Dåvøy.

– Ordningen er ment som et tiltak for å få folk til å bo i Finnmark og Nord-Troms, understreker statsråden.

Finsk klage

Hele denne saken startet da en finsk kvinne med jobb i Finnmark, i april 1999 klagde til ESA. I likhet med sine norske kolleger fikk hun utbetalt barnetrygd for sine barn hjemme i Finland. Men det var ikke bra nok, mente hun. For finnen fikk ikke det spesielle finnmarkstillegget i barnetrygden på 3840 kroner per barn. Det utbetales til familier som er bosatt i den såkalte tiltakssonen, det vil si Finnmark og de sju nordligste kommunene i Troms.

Etter langvarig meningsutveksling med Norge, har ESA besluttet at det er ulovlig å nekte henne og andre utenlandske arbeidstakere å få dette distriktstillegget utbetalt til barna i sine hjemland. Det er dette den norske regjeringen ikke kan godta, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

– Diskriminerer ikke

- Prinsipielt er vi helt uenig i at ikke vi skal kunne ha dette som et regionalpolitisk tiltak. Det gjelder norske borgere i like stor grad som utenlandske. Vi har en ikke-diskriminerende ordning i dag. Det er prinsippet som er viktig for oss, ikke nødvendigvis at det koster mange millioner.

Tar gjerne en rettssak

- Hva kan ESA komme til å gjøre nå?

– Vi er innstilt på at dette kan ende opp i EFTA-dosmtolen. Prosessrisikoen er stor, men EU er jo ikke ukjent med regionalpolitiske ordninger. Da får man bare få avklart i EFTA-domstolen hvor grensene skal gå for regionalpolitiske ordninger, som finnmarkstillegget er en del av. Så vi bøyer altså ikke av, slutter Dåvøy.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM TILTAKSSONEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no