skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Tar barnetrygd-turbulens med ro

EFTAs kontrollorgan ESA mener Norge bryter EØS-regelverket når de gir foreldre bosatt i Finnmark og Nord-Troms ekstra barnetrygd. Men fylkeskommunen ønsker ikke å dramatisere saken.

Publisert 20.07.2004 07:43. Oppdatert 20.07.2004 16:05.
Av Andreas Hagen

ESA reagerer på at ordningen kun gjelder for personer som er bosatt i området og krever at også personer som jobber i Finnmark eller Nord-Troms skal få utbetalt ekstra barnetrygd.

Kontrollorganet vil bringe Norge inn for EFTA-domstolen om ikke praksisen endres.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy nekter å godta kravet fra ESA.

- Helt urimelig krav

Men denne praksisen, som sikrer foreldre bosatt i Nord-Troms eller Finnmark 3792 kroner pr. barn er altså uholdbar for EFTAS kontrollorgan ESA. De mener det bør være tilstrekkelig å kun jobbe i området for å få den ekstra barnetrygden. Barne og famile minister Laila Dåvøy mener kravet fra ESA er helt urimelig fordi meningen med tiltaket er å sikre at folk bosetter seg i Nord-Troms eller Finnmark. Norge har nå en tre måneders frist på å komme med et tilsvar til ESA, Dåvøy sier de skal bli brukt på å snakke ESA til fornuft.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Eva M. Nielsen fra Finnmark, mener det er helt urimelig at Norge skal gi ekstra barnetrygd til personer som ikke er bosatt i tiltakssonen.

Nilsen frykter at ESA's krav gjør at regjeringen blir tvunget til å avvikle hele ordningen med ekstra barnetrygd fordi den blir for dyr.

Barne- og familieminsteren sier at hun skal kjempe for at ordningen ikke endres og at norske myndigheter er villig til å møte for EFTA-domstolen for å forsvare ordningen.

Men fylkeskommunen tar det hele med ro. - Saken om ekstra barnetrygd til utenlandske arbeidstakere i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark kommer neppe opp for EFTAS domstol.

Det sier fungerende fylkesrådmann i Finnmark, Tore Gundersen som tror saken blir løst gjennom forhandlinger.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM TILTAKSSONEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no